Princ Filip Karađorđević danas proslavlja 40. rođendan 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Princ Filip Karađorđević danas proslavlja svoj 40. rođendan! Zbog epidemiološke situacije on će rođendan proslaviti u porodičnom domu sa suprugom princezom Danicom i sinom princom Stefanom, a proslavu povodom jubilarnog rođendana organizovaće kada se epidemiološka situacija stabilizuje, saopšteno je iz kabineta princa Filipa.

Kršteni kumovi princa Filipa i princa Aleksandra su španska kraljica Sofija, grčki kralj Konstantin II i princeza Ana, vojvotkinja od Kalabrije. Čin krštenja predvodio je tadašnji vladika zapadnoevropaski Lavrentije (aktuelni vladika šabački).

Princ Filip pohađao je King’s school u Kanterberiju u Engleskoj, a diplomirao na Londonskom univerzitetu (UCL) na odseku za društvene nauke. Trenutno radi kao finansijski analitičar u jednoj od renomiranih globalnih finansijskih kuća.

Princ Filip Karađorđević oženio je umetnicu Danicu Marinković, ćerku čuvenog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića. On i princeza Danica venčali su se 7. oktobra 2017.  u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Venčao ih je patrijarh srpski Irinej, kuma je bila švedska prestolonaslednica Viktorija a kum princ naslednik Petar. Tokom čina venčanja, princ Filip i princeza Danica stajali su na ćilimu na kom su tokom svog venčanja 1922.  u Sabornoj crkvi stajali kralj Aleksandar I i kraljica Marija (pradeda i prababa princa Filipa).

Princ Filip Karađorđević danas proslavlja 40. rođendan 2
Foto: Tviter nalog princa Filipa

Princ Filip i princeza Danica postali su roditelji 25. februara 2018. Rođenje njihovog sina princa Stefana, blagoslovom patrijarha Irineja, oglasilo je 49 zvona Hrama Svetog Save na Vračaru, zvona Manastira Žiča i zvona Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Rođenje princa Stefana je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici Karađorđević na teritoriji Srbije nakon 90 godina.

Princ Filip se sa suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom doselio u Srbiju na Vidovdan, 28. juna 2020.  odlučivši da ne žive u Dvorskom kompleksu na Dedinju i nastanili su se na beogradskom Vračaru.

Od zvaničnog povratka u Srbiju princ Filip sa porodicom posetio je brojne gradove i sela u Srbiji, boravili su na Kosovu i Metohiji, više puta su posetili Republiku Srpsku i Crnu Goru. Princ Filip je prvi član kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac.

On ističe da nije i ne želi da bude posmatran kao politička ličnost, ali pored svog stalnog posla, pažnju i aktivnosti usmerava ka očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, očuvanju životne sredine i održivom razvoju.

Princ Filip je najveći deo života proveo u Sevilji i Londonu, govori španski, engleski, francuski i srpski jezik, navodi se u saopštenju kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari