Princ Filip prvi put u Hilandaru: Pomolio sam se za narod, Kosovo i kraljevski dom (FOTO) 1Monah Milutin Hilandarac

Princ Filip Karađorđević prvi put je boravio u poseti manastiru Hilandar, gde ga je u carskoj srpskoj lavri dočekao iguman Metodije, navodi se u saopštenju.

“Ovo je moja prva poseta Hilandaru i hvala Presvetoj Bogorodici što sam imao prilike da se bolje upoznam sa istorijom manastira i njegovom okolinom i da proslavim ovaj veliki praznik u našoj najvećoj svetinji. Došao sam da se pomolimo za našu Srbiju, za naš narod na Kosovu i Metohiji i za jedinstvo Kraljevskog doma”, poručio je Princ Filip tokom slavskog ručka u manastirskoj trpezariji.

(Autor fotografija je monah Milutin Hilandarac.)

Princ Filip i iguman Metodije razmenili su prigodne poklone, pa je tako iguman Metodije princu Filipu darivao ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i Plaketu povodom 825 godina od osnivanja Manastira Hilandara, dok je princ igumanu poklonio zastavu cara Dušana, čiji se original čuva u manastirskoj riznici i koja je bila nošena na krunisanju njegovog čukundede kralja Petra Prvog.

Tokom trodnevnog boravka u Hilandaru princ Filip je bio u pratnji svojih prijatelja i saradnika Nikole Stankovića i Ananija Jovanovića, a tom prilikom je obišao i manastirsku riznicu, Stari manastir (Crkva Svetog Vasilija Velikog – Hrusija), manastirsku biblioteku i vinariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari