Iako čelnici svih stranaka ističu da očekuju formiranje vlade, činjenica je da su pregovori koji se odvijaju na nivou kabineta u ćorsokaku, jer su sve strane svesne cajtnota podigle nivo ispod kojeg neće ići, plašeći drugu stranu neminovnošću izbora.
Svetozar Čiplić, sudija Ustavnog suda Srbije, smatra da je Ustav Srbije, za razliku od ostalih, napravio razliku između formalnog i pravnog konstituisanja Skupštine.

Iako čelnici svih stranaka ističu da očekuju formiranje vlade, činjenica je da su pregovori koji se odvijaju na nivou kabineta u ćorsokaku, jer su sve strane svesne cajtnota podigle nivo ispod kojeg neće ići, plašeći drugu stranu neminovnošću izbora.
Svetozar Čiplić, sudija Ustavnog suda Srbije, smatra da je Ustav Srbije, za razliku od ostalih, napravio razliku između formalnog i pravnog konstituisanja Skupštine.

Šta kaže Ustav

U članu 101. Ustava Srbije navodi se da izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. „Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Narodna skupština na prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate. Narodna skupština konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Na odluku donetu u vezi s potvrđivanjem mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu koji po njoj odlučuje u roku od 72 sata. Potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine“, piše u Ustavu.

– Ustavotvorac je imao falinku u poznavanju partijskog života. Pravno, Skupština jeste konstituisana s verifikacijom dve trećine mandata, ali ona je zapravo konstituisana kada su izabrani i svi neophodni elementi za njen rad – istakao je Čiplić za Danas.

DS: Postoje pregovori o nastavku sednice parlamenta

DS je potvrdila juče da se vode konsultacije stranaka u vezi s konstituisanjem Skupštine Srbije. U stranačkom saopštenju se podseća da je DS predložila Milenu Milošević za predsednika Skupštine i da insistira na tome da sednica bude održana što pre. Demokratska stranka je navela da očekuje jasan odgovor od stranaka koje učestvuju u razgovorima o formiranju vlade o predloženoj ponudi.

Prema njegovim rečima još je na snazi stari skupštinski Poslovnik u kojem se navodi da je Parlament konstituisan kada su izabrani i predsednik i potpredsednici Skupštine, skupštinska tela, odbori, kada se formiraju poslaničke grupe i izabere skupštinski sekretar. Prema njegovim rečima Poslovnik ima snagu zakona i on nije protivan Ustavu jer konkretizuje stvari konstituisanja Skupštine.
– Bez svih organa parlament ne može da krene u bilo kakav posao. Skupštinski odbori su neophodni kako bi neki zakon bio usvojen – navodi Čiplić.
– Novi ustav je doneo veliki problem i ja i mnogi pravnici smo ukazivali na to kada je donošen. Političkom voljom ova situacija može da se izbegne, samo ako hoće. Politika ponovo može da se nametne pravu – istakao je Čiplić.
Prema njegovim rečima Ustavni sud, čak i da radi, nije nadležan za rešavanje ovog problema. On je postavio pitanje kome je odgovaralo da u Ustavu budu toliko nejasne norme, kao i kome je odgovaralo da USS bude u blokadi.
– Sva pitanja se tiču iste političke elite – rekao je Čiplić.
Za razliku od Čiplića, Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda Srbije, smatra da takvo tumačenje nije moguće. Vučetić za Danas ističe da se konstitutivnom sednicom smatra verifikacija dve trećine poslaničkih mandata. Prema njegovim rečima Skupština je konstituisanjem postala najviši zakonodavni organ i postoji najstariji poslanik koji vrši funkciju predsednika Skupštine do izbora predsednika i koji u dogovoru s poslaničkim klubovima može da zakaže sednicu.
S druge strane, portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da su, posle uskršnjih praznika, konsultacije o Vladi ubrzane i da su „učestaliji radni sastanci “ predstavnika stranaka koje treba da je formiraju. Mladenović na stranačkoj konferenciji za novinare nije želeo da precizira dokle se stiglo s konsultacijama i ko učestvuje u tim razgovorima. On je najavio da će do sastanka na najvišem nivou, odnosno predsednika stranaka koje vladu treba da formiraju, doći kad bude pronađeno konkretno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari