Protesti nastavljeni u gradovima i opštinama širom Srbije (FOTO, VIDEO) 1Foto: Pressek.rs/M.J.

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras (subota) u više od 10 gradova i opština širom Srbije.

Protesti su večeras održani u Kragujevcu, Batočini, Lebanu, Pirotu, Babušnici, Vlasotincu, Prokuplju, Svrljigu, Bojniku, Bačkoj Palanci, Velikoj Plani i Sremskoj Mitrovici.

U Kragujevcu ponovljeni zahtevi za ostavkama, a građani pozvani na miting 13. aprila u Beogradu

U Kragujevcu je večeras održan 14. protest „1 od 5 miliona“ na kome je bilo znatno manje građana nego prethodnih 13 subota, prenosi FoNet.

Na skupu su ponovljeni zahtevi za ostavke predsednika države Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i svih ministara u Vladi Srbije, a građani pozvani da sopstvenim automobilima, ili redovnim prevozom dođu u Beograd 13. aprila na zakazani veliki miting.

Docent na Fakultetu inženjerskih nauka Saša Jovanović im je poručio da bi trebalo da istraju u započetoj borbi za normalnu državu Srbiju.

„Jedan od stepenika na tom putu biće taj 13. april. Pozivam vas da tog dana pokažemo svu veličinu i značaj reči sloboda i solidarnost. I da se setimo poruke vojvode Živojina Mišića – ‘ko sme taj i može’, rekao je Jovanović dodajući da od 13. aprila ne treba očekivati ni previše ni premalo, već da je dovoljno „biti samo na pravoj strani“.

Hirurg Kliničkog centra Kragujevac (KCK), doktor Vladimir Đorđević poručio je Aleksandru Vučiću da vlada sa četvrtinom podrške ukupnog glasačkog tela, uključujući mrtve glasače, ucenjene i bele listiće i pozvao ga da oslobodi medije i „izađe na crtu opoziciji“, kojoj je predložio: „Da se organizujete i da se ujedinite i, pre svega, da osmislite jasnu strategiju za budućnost ove zemlje“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je u Srbiji sve lažno, počev od predsednika države do ministara u Vladi, i da zbog toga ova vlast mora da bude promenjena.

„U ovoj državi sve je lažno. Lažni predsednik koji krši ustav, dajući sebi ovlašćenja koja mu ne pripadaju, lažni premijer koji nema nikakvih ovlašćenja, ministri sa lažnim diplomama. Zbog toga ovo odavno nisu protesti već revolucija i borba za golu egzistenciju“, rekao je Đorđević.

Naglasio je „da se truli sistem urušava i da je trenutno u panici“ zbog čega će, po njegovim rečima, 13. aprila biti teško probiti se do Beograda, usled svakojakih opstrukcija i zastrašivanja od predstavnika vlasti.

Počev od prisluškivanja naših telefona, do pretnje ljudima koji žele da pomognu proteste i prevoznicima koji bi obezbedili prevoz do Beograda.

Pre dolaska na Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije građani, među kojima su bili i članovi Lokalnog fronta iz Valjeva, prošetali su centralnim gradskim ulicama, noseći državne zastave i skandirajući „Gotov je, gotov je“. Tokom protesta nije bilo nikakvih incidenata, a saobraćajna policija je obezbeđivala ulice kojima je kolona prolazila.

Kako navodi portal Pressek.rs, Stanislava Staša Pavlović, iz organizacionog odbora protesta, za kraj je poručila:

– 13. aprila u Beogradu – mi ili on.

Protest u Batočini: Vojska i policija neće štititi teroristički režim, već će biti uz svoj narod

Predstavnici Vojnog i Policijskog sindikata Srbije poručili su večeras na protestu „Jedan od pet miliona“ u Batočini da ni vojska ni policija neće štititi „nikakav teroristički režim“ već da će biti uz svoj narod.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je okupljenim građanima da u Srbiji danas ne postoji podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast kako je predviđeno Ustavom, već da je celokupna vlast u rukama jednog čoveka.

„Mi danas živimo u dve Srbije, stvarnoj u kojoj smo mi, i u imaginarnoj Srbiji u kojoj živi predsednik Vučić sa njegovim čaušima. Takvu Srbiju svakodnevno promovišu na prvom mestu televizija Pink i njihove novine poput Informera i ostalog smeća“, rekao je Antić.

Navodeći da „živimo u medijskom mraku“, Antić je rekao da „svako od nas ima zadatak da svakodnevno propagira istinu“.

„Budite sigurni da ni pripadnici vojske, ni pripadnici policije neće štititi nikakav teroristički režim nego će biti uz svoj narod. Dakle budite spokojni. Vidimo se 13. aprila u Beogradu. Živela slobodna Srbija“, poručio je Antić.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović je rekao da kada nepravda postane zakon, „otpor postaje naša dužnost“.

„Država funkcioniše samo onda kada treba običan radnik, običan seljak, običan građanin za nešto da odgovara. Kada se treba primeniti zakon u suprotnom smeru-država se pravi mrtva“, rekao je Mijailović.

On je rekao da učesnici protesta traže potpunu primenu zakona i Ustava, i funkcionisanje državnih institucija jer ih sada vode mediokriteti i uopšte ne funkcionišu.

Ocenio je da je trenutno najopasnija pojava u Srbiji „ogromno nepoverenje nosilaca države prema policiji i vojsci.

„Oni su sad prešli na modus da organizuju ljude iz podzemlja da se obračunavaju sa sopstvenim narodom, sa sopstvenom policijom i vojskom“, upozorio je Mijailović i dodao da je „pod pokroviteljstvom“ načelnika Policijske uprave u Pančevu na jučerašnji protest u tom gradu poslato 20 narko dilera.

Mijailović je građane koji će 13. aprila doći na veliki narodni protest u Beogradu, zamolio da ne pokazuju animozitet prema policiji i da ne vređaju, omalovažavaju niti napadaju njene pripadnike.

„Nekome je u interesu da se zavadi narod i policija odnosno narod i vojska. Mi im to nećemo dozvoliti. Krajnje demokratski moramo da se borimo za naša prava“, rekao je predsednik PSS.

Šetnje u Pirotu, Babušnici, Lebanu, Vlasotincu, Prokuplju, Babušnici i Svrljigu, prvi put u Bojniku

Građani Vlasotinca, Lebana, Prokuplja, Pirota, Babušnice, ali i Svrljiga izašli su još jednom na ulice da na protestima „1 od 5 miliona“ pokažu nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Prvi put protestovali su i žitelji Bojnika, prenose Južne vesti.

Desete subote zaredom građani Vlasotinca okupli su se ispred zgrade opštine na protestu „1 od 5 miliona“.

Zahtevi protesta su nepromenjeni.

Na protestima je ocenjeno da lokalna vlast i dalje pokušava da raznim pritiscima na sugrađane, omalovažavanjem građana koji protestuju i ostalim metodama pritiska pokusava da ugasi protest umesto da razgovara sa nezadovoljnim sugrađanima o svim otvorenim pitanjima.

U nedelji za nama podeljene su novčane nagrade najboljim studentima i učenicima. I to je jeste dobra stvar za motivaciju tih mladih ljudi. Ono što ne valjda jeste poruka koju im šalje lokalna samouprava, a imajući u vidu da su skoro sva odgovorna mesta u izvršnoj vlasti i javnim preduzećima uzurpirali nestručni partijski kadrovi, bez visokog obrazovanja ili sa kupljenim diplomama čiji je jedina kvalifikacija za obavljanje javne funkcije to što su članovi stranke. Pogledajte samo opštinsko veće i sve će vam biti jasno – poručili su demonstranti.

Iako je za sledeću subotu, 13. aprila zakazan veliki protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu, svi koji neće moći da odu u prestonicu, okupiće se opet ispred zgrade Opštine Vlasotince u 18 sati.

Lebančani su na protestu „1 od 5 miliona“ poručili da žele život dostojan čoveka i sistem u kome će od plate moći da kupe i hranu i garderobu i da plate račune. Nakon okupljanja ispred Doma kulture „Radan“ i govora gostiju iz Beograda, nezadovoljni građani prosetali su ulicama grada.

Najuporniji građani Pirota i Babušnice i večeras su se okupili kako bi pokazali da se ne slažu sa putem kojim zemlju vodi Aleksandar Vučić.

Piroćanci su se okupili na Trgu pirotskih ratnika, a večerašnje okupljanje prošlo je bez govornika, ali i bez šetnje. Građani su međusobno razgovarali o predstojećem skupu u Beogradu zakazanom za 13. april, kao i o promeni termina protesta u Pirotu.

Na platou ispred Doma kulture okupili su se i Babušničani, a i njihov skup protekao je bez govornika i bez šetnje. Sledeće okupljanje najavili su za sledeću subotu u Beogradu, kada će većina prisutnih otići za glavni grad Srbije kako bi prisustvovala centralnom protestu.Građani Vlasotinca, Lebana, Prokuplja, Pirota, Babušnice, ali i Svrljiga izašli su još jednom na ulice da na protestima „1 od 5 miliona“ pokažu nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Prvi put protestovali su i žitelji Bojnika.Protesti “1 od 5 miliona” održaće se u Pirotu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Prokuplju. Nakon pauze, a van organizacije “1 od 5 miliona” u protestne šetnje krenuće Svrljižani. Protestima se pridružili i građani Bojnika.

Uz poruku Aleksandru Vučiću da narod zbog svoje dece, unuka, zbog budućnosi Srbije nema pravo da se povlači i odustane I poziva da se 13. aprila svi okupe u Beograd I “zamole Aleksandra Vučića da ode sa vlasti, završen je još jedan protest 1 od 5 miliona u Prokuplju, na kome su se okupljenim građanima obratili istoričar čedomir Antić, reditlj Janko Baljak, pravnik Konstantin Samofalov i student Strahinja Božinović.

Kako se radi o poslednjem okupljanju pre finalnog protesta za sedam dana u glavnom gradu Srbije, kolona je nakon govora prošetala glavnom ulicom do prostorijama Demokratske stranke gde je upriličen i prigodan koktel za pojedine učesnike protesta.

Da li je ovo život koji želimo i koji želimo da ostavimo našim potomcima. Jedan najobičniji politikant bez dana radnog staža, čoveka ogrezlog u korupciji, pokušava da nam otme državu. Njega niko ne vole, ni policija, ni vojska ni narod, niko ga ne voli, ali ga se plaše. To je ta nevidljiva vojska koja će ga šutnuti u dupe, kada bude potrebno – rekao je Baljak okupljenima.

Napominje da će sledeće nedelje narod Srbije pokazati šta misli i pozvao građane da se ne predaju, te da je vidljiv pad ovog kako kaže „diktatora“.

I Čedomir Antić je ponovio da je Beograd mesto gde će narod srušiti Vučića, te da su pred nama odlučni dani.Desete subote zaredom građani Vlasotinca okupli su se ispred zgrade opštine na protestu „1 od 5 miliona“.

Bačka Palanka

Velika Plana

https://twitter.com/zspasic_/status/1114625402297823234

https://twitter.com/zspasic_/status/1114623485031198722

Sremska Mitrovica

Prema informacijama objavljenim na FB stranici „Mitrovački otpor“ večerašnja kolona protestanata gađana je jajima. Na protestu je istaknuta podrška i predlog za radikalizaciju protesta od 13. aprila, a administratori su pozvali zainteresovane za odlazak na protest u Beograd da im se jave porukom.

https://www.facebook.com/mitrovackiotpor022/posts/380383662558564?__xts__[0]=68.ARBtaUd5PJYhp48xDzNpY7ru9ClDduMnefRI5j7B8rv7Nzb8x_dC7I318oQ6FgkS4QPZCOpePc6b5T1gl5wo7eQEFtfdXG2fjASOjNCSR3LszsVdwOHv0FUFKCEGDSlEasdiqDwcEMV1Zvcs5Fbyn23hOJA-7ZhC0G_arGPGtFkvtncM-MwF69tkbEwuJltzmBcgzdr4Yfd7Ou5qdvAhr4WENjFo38nBXGagvpfqs-HDufC3A6pZ9rhrnJJY2g0RJ3XXkq8blV_aZOzyDdz5f1TvXA6jkqoO4tdVq-Mlb2ZlxZSlaNgSaQFG2r0bc4NFtS7XUzmKD4mar6hjC1UFIhk&__tn__=-R

*

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari