Protić: Neka Vučić podnese ostavku ako ne može da se suoči sa pritiscima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema prava da se žali kako trpi pritiske zbog neuvođenja sankcija Rusiji i dodao da uvek može da podnese ostavku ukoliko mu se ne sviđa pozicija.

„Ne razumem to preuveličavanje pritisaka. Šta znači pritisak? Jel vam neko stavio revolver na slepoočnicu? To je pritisak. Ako vam je neko predočio kakve će biti posledice vaših postupaka i odluka, s jedne ili druge strane, kakav je to pritisak?“, upitao je Protić u intervjuu za današnji list Nova.

Govoreći o tome da li Srbija treba da bira između članstva u EU ili tradicionalnog prijateljstva, Protić je rekao da „niko nije naš prijatelj, kao što ni mi nikome nismo prijatelji“.

„Jedno je Rusija 1917, a drugo je Rusija od nastanka Sovjetskog saveza 1922. godine. To ne može da se meri i da se poredi. Ruska Federacija nije nastavljač tradicije i politike carske Rusije već sovjetske Rusije. I to ne bilo koje već one pod Staljinom. Isto tako, nažalost, ni ova Srbija nije nastavljač politike Kraljevine Srbije, već SFRJ. Te istorijske paralele je potpuno besmisleno praviti“, rekao je on.

Komentarišući izbor Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda, Protić je rekao da su gubitnici Beograđani ali da ne zna ni koliko bi njima bilo od koristi da je ovakva razjedinjena opozicija došla na vlast.

„Primera radi, ako se opozicija i vlast razlikuju po tome kuda će da ide trasa imaginarnog metroa, to znači da oni imaju iste prioritete a da samo drugačije na njih gledaju. Za mene bi bilo veliko ohrabrenje ukoliko bi opozicija rekla da dok ne rešimo pitanje kanalizacije u Beogradu i otpadnih voda, nema ništa od metroa. Prvo da uradimo bazične stvari“, rekao je on.

Protić je ocenio i da „mnogo onoga što se svrstava u opoziciju“, za njegov pojam nije opozicija.

„Da ih ne nabrajam sve, ali sva ta sitnurija koja se kune u (ruskog predsednika) Vladimira Putina, za mene nije opozicija. Videćete da ću da budem u pravu. Njihova demokratska ubeđenja su takođe vrlo problematična“, rekao je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari