PSG osudio posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, uz ocenu u saopštenju kako je neprihvatljivo da, tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine, ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu.

U PSG smatraju da svečani doček Lavrova u Beogradu neprihvatljiv jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Evropi, pored Belorusije, u kojima se ruski zvaničnici ugošćavaju sa počastima.

„Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iznesen stav o neprihvatljivosti njegovog vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički protivrečne poruke prema međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvesnost kod građana Srbije“, poručili su iz PSG.

Planirana poseta, po oceni PSG, ne može ni na koji način da pozitivno utiče na položaj Srbije.

„Naprotiv, ukoliko se ona realizuje pozicija naše države će biti dodatno zakomplikovana i teža nego do sada. Iz tog razloga jedini razuman potez bio bi otkazivanje ove posete sve do okončanja ratnih dejstava u Ukrajini ili makar do započinjanja zvaničnih mirovnih pregovora“, istaknuto je u saopštenju.

Zaključili su da Srbija treba da doprinosi stvaranju uslova za obustavu rata i pronalaženje mirnog rešenja aktuelnog sukoba a da Lavrovljeva poseta, nažalost, u ovakvim okolnostima ne doprinosi tom cilju, a sasvim izvesno šteti Srbiji i njenim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari