Radić: Uz gasni slede i drugi aranžmani koji potvrđuju da je Srbija prijatelj Rusiji 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da će gasni aranžmam sa Rusijom potvrditi da joj je Srbija prijateljska zemlja.

To bi, po njegovom mišljenju, moglo da se odrazi u vojnoj sferi, kroz nabavku novog oružja, o čemu od ranije ima najava, kao što su novi helikopteri.

„Moskva mora da ima procenu kakve su političke i ekonomske koristi od ovakvog gasnog aranžamana, tako da će cena gasa morati da se pretoči u nešto što će za Rusiju biti potvrda njenog interesa i pozicije na ovom prostoru“, rekao je Radić za Betu.

On je podsetio da pregovori o nabavci protivoklopnog oružja „kornet“, o kojem je govorio predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, u izjavi iz Rusije, nisu novi, već „vode u daleku prošlost“.

Prema njegovim rečima, u tom vojnom domenu, Srbija je Rusiji „pružila veliki prostor za afirmaciju“.

„Sa izolacijom Rusije i sankcija Zapada prema njoj, ta država ima pojačanu potrebu za očiglednim saveznicima, nekoj vrsti ‘mostobrana’ iza leđa NATO, bez obzira na odnose Srbije sa tim savezom“, rekao je Radić.

Prema njegovim rečima, Rusija može da održi vojne vežbe i aktivnosti sa zemljama u svom geografskom okruženju i otvoreno su joj prijateljske, od Belorusije do Kine, ali je Srbija jedina zemlja u „jezgru evropskog kontinenta“ do koje ruski vojnici mogu da dođu velikim transportnim avionom na vežbu.

„U vojno tehničkoj saradnji Srbija je potpisala, za svoje finansijske kapacitete, znatne ugovore sa Rusijom za nabavku naoružanja i opreme“, rekao je Radić.

On je istakao da je prijem 30 tenkova i toliko oklopnih vozila iz Rusije njena donacija zemljama koje smatra prijateljskim, od Latinske Amerike do Azije, a mi smo izuzetak, jedini u Evropi.

„Posle ovog gasnog aranžmana može da se pretpostavlja, u najmanju ruku, da će doći do održavanja vojno-vojne saradnje i potencijalno novih ugovora u domenu vojno-tehničke saradnje“, rekao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari