Radosavljević o ćutanju na Hortijevu bistu u mađarskom parlamentu: Da na provokacije Mađarske reagujemo kao i na one iz Hrvatske odavno bi iskopali ratnu sekiru 1Foto: Vlada Vojvodine

Bista Mikloša Hortija svečano je otkrivena u mađarskom parlametnu, a reakcija pokrajinskih vlasti u Vojvodini čeka već punih deset dana.

Bronzana bista ne samo što je otkrivena već je i osveštana u kabinetu potpredsednice mađarskog parlamenta Dore Duro, članice Torockaijeve ultra-desničarske stranke „Naša otadžbina“.

Potpredsednik ove stranke Elod Novak potrudio se da primer Hortijeve vladavine navede kao „impresivan ekonomski razvoj i beskompromisnu nacionalnu politiku“.

Ipak, ime mađarskog regenta Hortija u Vojvodini se veže za vreme okupacije u Drugom svetkom ratu. U Jugoslaviji je proglašen i za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija pre svih, srpskih civila u Vojvodini.

Mađarski vojnici odgovorni su za smrt ili deportaciju skoro 20.000 ljudi iz pokrajine, a jedan od najpoznatijih zločina je masovno ubistvo Srba i Jevreja u januaru 1942. godine poznato kao Racija u južnoj Bačkoj, kada je ubijeno preko 3.500 ljudi.

Sem dve opozicione partije, Stranke slobode i pravde i Lige socijademokrata Vojvodine, niko za sada nije reagovao na postavaljnje biste u najvažniju instituciju susedne zemlje, pa ni prvi među jednakima, funkcioneri koji su na čelu regije gde su masovni zločini počinjeni.

Bojan Pajtić nekadašnji predsednik Vlade Vojvodine kaže za „Danas“ kako je Srpska napredna stranka na vlasti na svim nivoima, ali nijedna institucija u čitavoj zemlji nije se oglasila povodom otkrivanja Hortijeve biste.

„Nema tog funkcionera koji sme izneti politički stav bez saglasnosti Aleksandra Vučića. Dakle, nema ni smisla pitati bilo koga drugog, sem njega – zašto vladajući političari u Srbiji ćute povodom ove teme, a oglašavaju se i po najbanalnijim pitanjima. Dva su moguća odgovora – ili su Orban i Vučić postigli saglasnost da se ta bista postavi, ili među njima postoji sporazum o uzajamnoj podršci, šta god ovaj drugi radio. Postojala bi i treća mogućnost – da se Vučić plaši Orbana pa ne sme da pisne, ali ona je isključena, pošto je naš predsednik neustrašiv“, rekao je Pajtić.

Kako ocenjuje politički analitičar i predsednik Saveza antifašista Vojvodine, Duško Radosavljević, ćutanje je politički potpuno oportunističko, imajući u vidu karatker odnosa Vučić – Orban, te veliku ovisnost ovog režima od politike mađarskog predsednika. Sa stanovišta ljudskosti dodaje; ljigavo je.

Zamislimo na trenutak kaže da na provokacije koje dolaze iz Mađarske, reagujemo kao na na one što smatramo da su provokacije iz Hrvatske, „odavno bi sa Mađarima imali iskopanu ratnu sekiru“.

„Partija koja toliko jaše na tradiciji, na očuvanju vrednosti, na srpskim žrtvama, dozvoli da nešto najstrašnije što se desilo u modernoj istoriji Vojvodine, a to su ti zločini poput Novosadske racije u Drugom svetskom ratu i koji se svi povezuju sa Hortijem, na ovako brutalan se način zaboravljaju. Meni je potpuno opravdano što naši funkcioneri ćute. Vidite, u holu gimnazije u Kragujevcu je izvešena slika Milana Nedića, u Nišu Dragiša Cvetkovića dobija ulicu, a naš sud rehabilituje koljača dece, Nikolu Kalabića“, rekao je Radosavljević.

Kad se nešto vrlo slično dešava po okolnim zemljama, kako dodaje, naravno da ne smemo da kažemo ništa, niti da nekome delimo lekcije.

Herojska borba, revizinističkim potezima se kaže potpuno poništava, posebno srpskog naroda koji se prvi digao protiv okupatora. Promenili smo imena na hiljade trgova naših heroja, porušili smo na hiljade spomenika boraca.

„Ali narod u Vojvodini zna ko je Horti. Zaboravlja se da je on pružio i utočište ustašama za terorističku borbu protiv Jugoslavije koji su u Mađarskoj imali vojni kamp za obuku“, nastavlja Radosavljević.

Orban dobija izbore kako smatra na isti način kao i SNS u Srbiji, igrajući se sa najnižim porivima svog naroda, ali stajanje uz Orbanov režim bez ikakve ograde je veoma pogrešno i opasno.

„Mirenje sa Hortijem nije naivno. On za 25 godina svog vladanja Mađarskom nije imao nijednu zvaničnu funkciju, progasio za regenta, želeći da obnovi Kraljevinu Ugarsku. U njega je zagledan Orban koji sada svoju ekspazionističku politiku prema susedima čini kroz meku moć, ulaganjem kroz sport, kuturu i obrazovanje. Mi na to sve ćutimo zbog podele političkog i svakog drugog plena“ zaključio je analitičar.

Komentar na postavljanje Hortijeve biste, predsednika Igora Mirovića ili bilo kog drugog člana Pokrajinske vlade do objavljivanja teksta, nismo uspeli da dobijemo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari