Rakić: Direktoru ODIHR smo rekli da ne vidimo nikakvu implementaciju njihovih preporuka 1foot FoNet Ana Paunković

Poslanica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da su opozicione stranke na današnjem sastanku sa direktorom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateom Mekačijem saopštile da ne vide nikakvu implementaciju preporuka te organizacije, kao ni poboljšanje izbornih uslova.

„Za nas izbori koje je (predsednica Skupštine) Ana Brnabić raspisala za 2. jun, nisu izbori, jer se ne održavaju po fer i slobodnim uslovima. Oni ne omogućavaju ravnopravno učešće svih političkih aktera“, rekla je Rakić za televiziju Insajder.

Ona je podsetila da su izbori raspisani 3. aprila, a da je lista okupljena oko Srpske napredne stranke već 7. aprila predala potpise.

„Izbori su u punom jeku, a mi još uvek pričamo o izbornim uslovima. To je presedan. U ozbiljnim demokratskim državama to se ne radi, pravila utakmice moraju biti unapred poznata da bi osigurala ravnopravno učešće svih aktera“, kazala je Rakić.

Dodala je da je na sastanku bilo reči i o bojkotu izbora od strane opozicije, ukoliko ne dođe do poboljšanja izbornih uslova.

„Informisali smo Mateja Mekačija i o toj mogućnosti. Ovo za nas nisu izbori, već će ponovo biti samo prebrojavanje ljudi koji su ucenjeni i koji su potkupljeni. Oni su jednostavno primorani da glasaju za listu Aleksandra Vučića“, navela je ona.

Prema njenim rečima, Mekači je neutralan, ODIHR je neutralna autonomna institucija koja je tu da sasluša sve strane.

„Predstavnici ODIHR su nas informisali da će u Srbiji razgovarati sa predstavnicima vlasti i sa predstavnicima civilnog sektora. Imali smo veoma otvoren razgovor, ponovili smo ono sve što već mesecima unazad ponavljamo“, dodala je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari