Rasim Ljajić za Danas: Prvo razgovori sa SNS o učešću u vlasti, pa tek onda o ministrima 1Rasim Ljajic foto FoNet/Vlada Srbije/Miloš Peric

Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove vlade Srbije, za nedelju dana počeće razgovore sa koalicionim partnerima, ali i kandidatima za ministarske funkcije.

Poznato je da su fotelje za sada osigurane Milošu Vučeviću, Siniši Malom i Ivici Dačiću, ali je gotovo izvesno i da će Savez Vojvođanskih Mađara zadržati sedam mesta državnih sekretara. Velika verovatnoća je i da će se, nakon kraćeg izbivanja iz izvršne vlasti u Nemanjinu vratiti Rasim Ljajić, lider SDPS.

“Očekujemo razgovore sa Srpskom naprednom strankom oko našeg učešća u izvršnoj vlasti. I tek nakon tih razgovora možemo da pričamo o mogućim personalnim rešenjima”, kaže za Danas Ljajić, ne želeći niti da potvrdi, ali ni da demantuje spekulacije o svom povratku u izvršnu vlast.

On nije želeo ni da odgovori na pitanje da li je je SDPS i dalje zainteresovan za ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ponavljajući da razgovori sa mandatarkom tek treba da uslede.

Da podsetimo, Ljajić je političar sa najdužim ministarskim stažom u kontinuitetu od dvadeset godina, a iz izvršne vlasti izašao je 2020. godine, ali kako je sam tvrdio iz politike nikada nije izašao.

U jednom intervjuu nakon napuštanja Vlade objasnio je da pravi pauzu da bi se vratio u nekoj budućoj vladi. Da li je sada došlo vreme za njegov povratak znaće se najdalje do kraja septembra, za kada je Ana Brnabić najavila izbor nove vlade.

Pozicije u novoj vladi, čini se da su zagarantovane, Savezu vojvođanskih Mađara koji, kao i ranijih godina, ne traži ministarska mesta, već samo funkcije državnih sekretara. Da je njihovo prisustvo u Nemanjinoj neupitno više puta je ponovio i predsednik Srbje Aleksandar Vučić, ali i predstavnici SVM. I jedni i drugi imaju samo reči hvale za dosadašnju saradnju.

“Očekujemo ista mesta državnih sekretara koja smo imali i u aktuelnoj vladi. Tačnije mesta državnih sekretara u ministastvima finansija, infrastrukture, poljoprivrede, prosvete, pravde, zdravlja i ekologije”, kaže Balint Pastor, potpredsednik SVM, za Danas. Dodaje da se uskoro očekuje i potpisivanje koalicionog sporazuma sa Srpskom naprednom strankom, koji potpisuju od 2014. godine.

Mestima državnih sekretara bio bio bi zadovoljan i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova, iako bi prava mera bilo mesto potpredsednika vlade.

Načelno su, kako kažu, zainteresovani za ona ministarstva koja pripadaju identitetskim područjima. Žigmanov navodi da do sada nije bilo nikakvih razgovora DSHV sa Srpskom naprednom strankom, uprkos najavama.

“Vidjeli ste da je nekoliko puta do sada od strane predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića bila eksplicite navedena mogućnost sudjelovanja u izvršnoj vlasti Republike Srbije i predstavnika hrvatske zajednice. Istu smo poruku vrlo ozbiljno razumjeli te iskazali spremnost da o tome i razgovaramo, no konkretnijih razgovora još uvijek nije bilo. No kako su upravo započeli razgovori o novoj vladi, vjerujemo da će do toga i doći”, ističe Žigmanov za Danas.

On podseća da je DSHV u javnosti više puta iznosila svoje stavove i očekivanja kada je reč o programskoj profilaciji buduće Vlade Srbije.

“Mi hoćemo biti dionici u politikama koje će voditi Srbiju u europske integracije, osnaživati vladavinu prava, pridonositi radu nezavisnih institucija, izgrađivati uključujuće politike prema nacionalnim manjinama, omogućiti integriranje pripadnika hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način. Hoćemo pozitivni pristup normaliziranju i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa. Načelno smo zainteresirani za ona ministarstva koja pripadaju identitetskim područjima”, ističe Žigmanov za Danas.

On podseća da politika pozitivnog priznanja i afirmativni odnos hrvatske Vlade premijera Plenkovića spram predstavnika srpske zajednice, odnosno Samostalne demokratske srpske stranke, za posledicu ima mjesto potpredsednika Vlade za područje društvene djelatnosti

“Dužnost koju nakon Borisa Miloševića obavlja Anja Šimpraga, te četiri državna tajnika. Ukoliko očekujemo uključiv odnos i spram političkih predstavnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, onda je to, čini se, prava mjera”, poručuje Žigmanov….

Iz Stranka pravde i pomirenja ponavljaju da žele suštinsko učešće u Vladi Srbije, da su u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i da žele da nastave započeto u proteklom mandatu i počnu nove projekte u Sandžaku. Napominju da postoje brojna ministarstva koja su im zanimljiva, a ne samo ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Neizvestan ostanak Nenada Popovića u Vladi

Da li će u novom timu Ane Brnabićbiti mesta za Nenada Popovića, dosadašnjeg ministra bez portfelja u dva mandata za sada nije poznato, obzirom da mandatarka još nije ni započela razgovore o budućim personalnim rešenjima. Ima mišljenja da će Popović ispasti iz kombinacije, upravo zato što se na početku rata u Ukrajini ovoreno stavio na stranu Rusije, ali ne i zato što što je bio praktično nevidlji u dosadašnjem radu.

“Nažalost nemamo informaciju da li će Nenad Popović biti deo nove Vlade Srbije. Ni zvaničnu, ni nezvaničnu informaciju”, kaže za Danas Dušan Žarković, blizak Popovićev saradnik.

Socijalisti traže mesto u Srbijagasu

Socijalista Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije kaže za Danas da ne zna da li će biti ponovo član Brnabićkinog kabineta. Ističe da niko ne zna da ko će, osim Ivice Dačića, biti član vlade iz redova SPS.

“U naše ime pregovara Dačić. Mi imamo odluku da želimo da učestvujemo u Vladi Srbije, ali nismo precizirali koliko ministarstava tražimo“, kaže Tončev za Danas i dodaje da mu nije poznato ni da se Aleksandar Antić, bivši ministar energetike vraća u izvršnu vlast. To nije poznato ni naprednjacima. Oni tvrde da razgovori Ane Brnabić tek slede i da o personalnim rešenjima nije bilo reči.

„Jedino što je Socijalistička partija Srbije tražila je mesto direktora u Srbijagasu“, ističu u SNS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari