Rasprava kosovskih ministara Rašića, Svečlje i Bisljimija oko proglašenja "Severne brigade" i "Civilne zaštite" terorističkim organizacijama 1foto: printscreen / N1; Twitter/MiroslavLajcak; Medija centar;KoSSev

Za odluku Vlade Kosova da se „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ proglase za terorističke organizacije nije glasao samo ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, koji je tokom rasprave o ovoj tački rekao da bi ova odluka mogla da stvori još podela. Rašić je jedini ministar iz srpske zajednice.

On je rekao da umesto da se pronađe način komunikacije i dobar odnos sa građanima, „oni se svakodnevno prekidaju”, prenosi Gazeta Express.

„Suverenitet nikada nije bio sporan ni za mene ni za većinu tamošnjih građana. Ali, shvatite da na severu postoji vakuum već 23-24 godine. Na severu zemlje je složenije i teže naći sagovornika. Mi ne dajemo alternative produžetku normalnih procesa, ali često samo pokazujemo štapove“, rekao je Rašić.

Rašić je rekao da će još jednom razmotriti ovaj predlog.

Međutim, potpredsednik vlade Besnik Bisljimi je odgovorio na pominjanje vakuuma i štapova.

„Prvo, njegova tvrdnja da na severu postoji bezbednosni vakuum. Problem je što taj vakum neko popunjava, nažalost taj vakuum popunjavaju kriminalne strukture, koje su počinile krivična dela na severu. Druga zabrinutost koja se pominje je činjenica da se na severu primećuje više štapa nego šargarepe. Mislim da smo, pre svega, pokušali zajedno sa vama da intervenišemo finansijskim sredstvima kako bi građani videli što više koristi od koraka koje je preduzela Vlada.

Za kriminalne grupe ne može biti šargarepe. Zločinačka grupa više ne bi trebalo da prihvata šargarepe od države, dok bi obični građani trebalo da vide kao šargarepu postupke Vlade Kosova koja je ublažila pretnje i akte nasilja. Zato što građanima omogućava normalniji život. U potpunosti se slažem da su oni kontinuirano izloženi pretnjama i možda s pravom kao rezultat propagande i nepoverenja u odnosu na centralne institucije Kosova“, rekao je Bislimi i dodao da svaka država ima obavezu da zaštiti obične građane.

Rašić je takođe imao i druge neizvesnosti oko toga na koga će ova odluka uticati.

„Verujte da bi to mogla da bude greška, koja će nas još više podeliti i preći ćemo tu granicu koju nećemo moći, ali će situacija upravljati nama“, naveo je Rašić.

Odgovor na ovo dao je ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja, koji je objasnio koga će pravosuđe goniti iz ovih terorističkih organizacija.

„Ova odluka ne utiče na bilo koga ko je do trenutka proglašenja terorističkom organizacijom bio član ove dve organizacije i nije već vršio krivična dela. Članovi koji su ranije integrisani ili amnestirani nisu izloženi riziku. Svako ko je deo ovih organizacija podleže istrazi, krivičnom gonjenju od strane pravosudnih organa. Odgovarajući organi su ti koji daju neophodne ocene za svaki akt svakog učesnika ovih organizacija”, rekao je Svečlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari