Završen trojni sastanak Petkovića, Lajčaka i Bisljimija 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

U Briselu je oko 16.30 završen trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa sa specijalnim predstavnikom EU  koji je počeo nakon odvojenih sastanaka delegacija Prištine i Beograda sa Miroslavom Lajčakom, prenosi RTS.

Sastanak je počeo oko 13 časova i trajao je malo više od tri i po sata.

Lajčak se prethodno sastao prvo sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, a potom sa delegacijom Srbije koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Današnja runda dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sazvana je kako bi se raspravljalo o dinaru, nakon uredbe Centralne banke Kosova (CBK) kojom je od 1. februara evro jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prošle sedmice posetio Prištinu, rekao je da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani dinara dok EU, SAD i vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje.

Mogućnost pronalaska rešenja juče je nagovestila predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je rekla da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju.

Na dnevnom redu današnje runde dijaloga trebalo bi da bude i primena dogovora o putu ka normalizaciji odnosa koji su lideri Kosova i Srbije postigli prošle godine u Ohridu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je, povodom prve godišnjice Ohridskog sporazuma, izrazio žaljenje zbog njegove nedovoljne primene i potvrdio da će se nastaviti pritisak na obe strane kako bi došlo do napretka.

Petković je ranije najavio da će ključna tema sastanka biti Zajednica srpskih opština, ali „i druga važna pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari