Razmeštanje kadrova i pokoja psovka 1

Dugo je očekivana ova sednica Skupštine opštine Prijepolje jer su brojne medije mesecima punile pikanterije i međusobna optuživanja predstavnika bivše i sadašnje vlasti.

Neke od optužbi su i veoma ozbiljne jer spadaju u krivična dela. Zanimljivo je da se iz fioka vade „dokazni materijali“ od pre nekoliko godina, kada su neki od aktera bili zajedno u vlasti. Odmah po usvajanju dnevnog reda četvrte sednice Skupštine opštine, u sredu 12. oktobra, bilo je jasno da će neke druge teme biti mnogo važnije, jer se kroz njih mogu i dalje proizvoditi afere prikladne za medije, kako bi se politička scena u Prijepolju prikazala što živopisnijom, pa čak i užarenom, iako ona to ni po čemu nije.

*Kako je trošena budžetska rezerva

Predsednik opštine Dragoljub Zindović je ukratko obrazložio sadržaj izveštaja koji se našao pred odbornicima, o ostvarivanju prihoda i rashoda u prvih šest meseci ove godine u odnosu na plan, uz konstataciju da je očigledno došlo do precenjivanja. Po Zindovićevim rečima, zabrinjavajuće je što je cela budžetska rezerva, stalna i tekuća, potrošena u prvom kvartalu ove godine, što će reći u vreme izborne kampanje. Odbornik SDP Emir Hašimbegović, smatrao je da kao predsednik opštine u tom periodu treba da istakne da je budžetska rezerva, inače u vrednosti od oko 20 miliona dinara, potrošena zbog sanacije oštećenja koja su izazvana vremenskim neprilikama, zbog čega je bilo proglašeno i delimično vanredno stanje u opštini. Međutim, odbornici iz redova koalicione većine nisu se složili da su sredstva namenski potrošena, navodeći datume gde su i kada rađeni neki putni pravci, pošto se sve dešavalo u jeku izborne kampanje, pa smatraju da je to prethodna vlast koristila kao izvor za finansiranje svoje kampanje. Brojne replike, pune pikanterija, van dnevnog reda, primorale su predsednicu Skupštine opštine Stanu Marković da izriče opomene jer su odbornici počeli da se nazivaju međusobno „lažovima“, čulo se i ko je „šerif“, ko „telal“, ko „čajo“, pa sve do vulgarnosti i psovki.

Koristila se govornica da se pošalje po neka politička poruka, uvreda, da se insinuacijom opomene „dotični“ koji se sam prepoznaje, da ima nešto „iz fioke“ i za njega. Vrlo oštre rečenice izmenjali su odbornik Esad Hodžić (SDP) i predsednik opštine Zindović koje upućuju da ima mesta za mnoga preispitivanja jer su u jednom periodu zajedno bili deo vlasti koja je donosila, kako se pokazuje i neke sporne odluke koje se sada koriste za obračune po medijima. Aktuelizirana je ponovo priča o neplaćenim računima za struju privatnog preduzeća čiji je vlasnik Esad Hodžić. Član opštinskog veća Milan Gačević pokazao je navodni račun za utrošenu struju koja nije plaćana šest godina, a komisija koja je formirana utvrdila je tada, po njegovim rečima, da brojilo nije ni menjalo sve te godine stanje. Hodžić je oštro reagovao, nazvao taj račun falsifikatom, Gačevića čovekom bez kredibiliteta, ali je predsednik opštine Zindović naglasio da će lično zatražiti da još jednom nadležni organi provere navedene tvrdnje i kako je bilo moguće da Hodžić za to ne snosi nikakvu odgovornost.

U drugom planu je ostala čak činjenica da će uskoro biti rešeno pitanje groblja na Rosuljama u Brodarevu gde odavno nema mesta za sahranjivanje jer je trebalo tokom 10 prethodnih godina preduzeti komplikovane pravne radnje koje su izostajale. Popodne istog dana zasedanja, odbornik Hodžić je priložio dokaz da je platio račun za struju, na šta je reagovao odbornik Bahrija Beganović (DPS) pojašnjavajući da je to daleko manja svota koja je uplaćena u dogovoru sa tužilaštvom kako ne bi bio krivično gonjen.

Odbornici opozicije su ukazali na neprimeren način na koji se razrešavaju dosadašnji direktori preduzeća i ustanova koje se finansiraju iz budžeta i imenuju vršioci dužnosti, odnosno članovi upravnih i nadzornih odbora. Odbornička većina je, pak, iskoristila da podseti da su isto to i oni činili, da takođe nisu birani uvek oni koje preporučuje radna biografija za ta mesta, kao i da su izostajali svi podaci osim imena o osobama koje se imenuju u upravne i nadzorne odbore. Tako su razrešeni svi dosadašnji članovi upravnih i nadzornih odbora ustanova koje se finansiraju iz budžeta, kao i članovi nadzornih odbora dva javna preduzeća, a imenovani su novi. Takođe su razrešeni dosadašnji, a imenovani vršioci dužnosti direktori JKP „Lim“ ( DPS), JP Direkcija za izgradnju BDZS), Doma zdravlja (DPS), Doma kulture (SPS), Centra za socijalni rad (BDZS) i Turističke organizacije (SPS)

*Rešenje problema odlaganja otpada?

Svakako najznačajnija tačka dnevnog reda odnosila se na predlog Odluke o određivanju lokacije za transfer stanicu za privremeno skladištenje i selektovanje otpada. Opštinsko veće je izašlo sa predlogom lokacije za deponiju za koju je 1992. godine urađena projektna dokumentacija, ali se od te lokacije u to vreme odustalo. Reč je o parceli koja se nalazi na polovini puta Prijepolje – Brodarevo, u mestu Strugovi, u šumovitom predelu, koji put odvaja od Lima. I potpredsednik opštine Stanko Kijanović, koji je obrazlagao ovaj predlog, slaže se da će biti problema oko dokumentacije, ali da je za sada to jedina lokacija koja se može predložiti jer je to obaveza lokalne samouprave, a predsednik opštine Zindović je naveo da su stigla obećanja sa nivoa države da će biti uloženo oko dva miliona evra da to zaista bude transferna stanica, savremeno urađena, a ne puko smetlište.

Ovaj predlog doveo je na sednicu i predstavnike grupe građana i nekoliko nevladinih organizacija i udruženja građana koji su izrazili protest zbog lokacije, uz argumentaciju da je blizu zaštićenih područja parkova prirode Kamena Gora i Sopotnica, te domaćinstava, vodotokova i poljoprivrednog zemljišta. Odbornik Esad Hodžić (SDP) je ukazao da je daleko bolje rešenje odvoženje smeća na deponiju Duboko u Užice, da je prethodna vlast o tome razgovarala sa predstavnicima nadležnog ministarstva, da su čak stigla i uveravanja da će se ta deponija dobiti donaciju veću od četiri miliona evra za proširenje uz uslov davanja saglasnosti za deponovanje smeća iz Prijepolja kao desete opštine koja bi je koristila.

Članovi Opštinskog veća smatraju da je to preskupo, da 50 tona dnevno smeća koje bi se deponovalo iz Prijepolja košta preko 1500 evra, da je reč o udaljenosti od 100 kilometara za šta treba obezbediti posebna vozila, te da ne žele savete od onih koji za 12 godina vlasti nisu rešile ovaj problem, a sada uzbunjuju javnost, iako je reč o problemu koji je doveden do usijanja jer mesta za odlaganje smeća u Stanjevinama više nema. Takođe su predstavnici izvršne vlasti naglasili da je ovo samo početna odluka koja je neophodna da bi se izašlo iz potpunog ćorsokaka u koji se zapalo i da će građani biti detaljno o svemu informisani o svakom daljem postupanju.

Razrešena načelnica opštinske uprave

Opštinsko veće na sednici koja je održana 29. septembra razrešilo je dužnosti načelnicu Opštinske uprave Hanku Hajdarević, a za vršioca dužnosti postavljena je na istoj sednici diplomirana pravnica Sabira Hodžić. Posle primopredaje dužnosti, dosadašnjoj načelnici kojoj je kao kadru SDP tekao treći mandat, izdato je rešenje kojim se raspoređuje na poslove koordinatora matične službe i građanskog stanja. Opštinsko veće nije prihvatilo izveštaj o radu Opštinske uprave, imalo je brojne primedbe, neke su se odnosile na izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, te određivanje lokacija za biračka mesta, ali će se više detalja o radu Opštinske uprave čuti kada se o izveštaju bude raspravljalo na nekoj od narednih sednica Skupštine opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari