Restartovanje "bankomata" prikačenog na budžet države 1foto Medija centar

Poslednji potez koji je načinila Gordana Čomić, bivša ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, bio je raspisivanje izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Za nedelju dana biće održani neposredni izbori i elektorske skupštine za dvadeset i tri nacionalna saveta, na kojima će učestvovati pedeset proglašenih izbornih lista.

Pripadnici bošnjačkog naroda imaće prilike da izaberu novo rukovodstvo koje će u naredne četiri godine upravljati Bošnjačkim nacionalnim vijećem, najvećim predstavničkim tijelom Bošnjaka u Srbiji.

Od kako se sprovode neposredni izbori za BNV po prvi put na izborima učestvuje pet izbornih lista. To znači da će Bošnjaci na izborima imati mogućnost da biraju liste koje su podržali Rasim LJajić, prva krvna linija rahmetli Muamera Zukorlića sin Usame, doktor Sulejman Ugljanin, bivši funkcioner Stranke pravde i pomirenja Admir Muratović i dugogodišnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Pet vizija, isto toliko programa i pogleda na budući rad značajne institucije manjinske samouprave.

PRVA NARODNA POSLANICA SA HIDŽABOM: Izbornu listu LJudski do pobede predvodi Husein Memić, novi ministar omladine i turizma i Sandžačka demokartska partija čiji je osnivač Rasim LJajić. Navedenu političku grupaciju nikad nije zanimao rad BNV i dosad nisu direktno učestvovali na izborima za to nacionalno telo, nego su obično podržavali neku od prijavljenih lista.

Vijeće je po nekom dogovorenom pravilu bila institucija poverena na upravljanje interesnoj grupici pojedinaca skupljenih oko doktora Sulejmana Ugljanina i SDA Sandžaka.

To je, ipak, bio bankomat prikačen na budžet države, da upotrebim tu jasnu imenicu koja je u jednom davnom prošlom vremenu korišćena da slikovito objasni razlog zbog čega su ti izbori nevažni za najaču bošnjačku političku stranku. Pred ovom listom je mnogo izazova pošto je vrlo izvesno da će imati većinu u budućem sazivu BNV.

Karakteristika delovanja Sandžačke demokratske partije i Rasima LJajića u izbornim procesima vezana je za maksimalno angažovanje svih mogućih resursa sa kojima stranka raspolaže kako bi se obezbedio što bolji izborni rezultat. Različita istraživanja, analiza dosad vođenje kampanje i lično angažovanje LJajića ukazuje da će lista ostvariti dobar rezultat.

Rasim LJajić je imenovanjem Huseina Memića za ministra na jedan način osvežio političku scenu, ali i najavio promenu igrača, izuzetno svestan da je sandžačka javnost zasićena likovima koji se već dve decenije ne pomeraju sa funkcija, kako u Novom Pazaru, tako i Beogradu.

Pred nosiocem liste Huseinom Memićem je veliki izazov u ostvarivanju što boljeg izbornog rezultata, jer će osvojeni glasovi njemu lično biti važan legitimitet, posebno danas kada je ministar, sutra kad bude gradonačelnik ili predvodnik najače bošnjačke političke stranke.
Liste koju predvodi Misala Pramenković, između ostalog prepoznata po tome što je bila prva narodna poslanica sa hidžabom u Skupštini Srbije, nosi naziv Jedinstveno za slobodno vijeće.

U istoriji izbornih procesa od 1990-ih godina do danas prvi put je jedna žena nositeljka izborne liste. NJihov program zasnovan je na ideji koju je iznedrio Muamer Zukorlić promovišući koncept otvorenog vijeća o čemu je i dan pred njegovu smrt, na tribini na Fakultetu za islamske studije govorio.

Taj događaj koji je i oproštajni skup poslužio je da ova lista bazira svoj program i delovanje u kampanji koja je ovih dana u finišu. Više od jedne decenije političke institucije koje je predvodio Muamer Zukorlić pokušaaju da osvoje Bošnjačko nacionalno vijeće. Tada nepoželjan i radikalan partner u žutim očima Beograda, kasnije prihvatljv i poželjan političkoj eliti, medijskoj srećnoj i ružičastoj mašineriji.

Navršava se godinu dana od smrti muftije i političkom pokretu ostaje da rabi njegovo ime, prezime i grobno mesto, koliko god je moguće. Lista će biti, sasvim je izvesno, druga po broju osvojenih glasova.

DAKTILOGRAFSKI BIRO POTČINJEN JEDNOJ POLITIČKOJ STRANCI: Grupa građana, uglavnom članova i simpatizera SDA Sandžaka, formirala je Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin, na čijem čelu nije njen predsednik, ali je za potrebe liste svoje ime ustupio kao zaštitni znak jedne stranke i njenog programa.

Tapiju Bošnjačkog nacionalnog vijeća čuvaju u stranačkim prostorijama i svojevrsni su ključari institucije, kod kojih se nalazi i šifra za korišćenje bankomata.

Lista koju su kandidovali čine pojedinci čije biografije i radni angažman može da bude od koristi instituciji. Dug je spisak zamerki koje adresiramo na vlasnike BNV poslednjih dvadeset godina, koji da budemo potpuno jasni, svoj legitimitet crpe iz demokratije, odnosno, osvojenim glasovima na izborima.

Sve ove godine koje su pojeli skakavci BNV služilo je kao kanal za aritikulaciju različitih političkih ideja i stavova SDA Sandžaka. Kad je došlo do raskola u Islamskoj zajednici, Sulejman Ugljanin saopštio je narodu čuvenu „Mešihat više ne postoji i ova institucija prelaz u nadležnost Bošnjačakog nacionalnog vijeća.“

Potom su upućivani zahtevi međunarodnoj zajednici za stacioniranje plavih šlemova u Sandžaku zbog alarmantne političke situacije i procesa istrebljivanja bošnjačkog naroda, koji su, doduše, bili jedino vidljivi tadašnjem rukovodstvu ove institucije, čija je dioptrija i ubaležena retorika bila podešena jedino kad su participirali bez portfelja u izvršnoj vlasti čiji je premijer bio Ivica Dačić, a zamenik Aleksandar Vučić.

Bošnjačko nacionalno vijeće guši se u dominaciji jedne politike i pojedinaca koji su ovu instituciju pretvorili u daktilografski biro potčinjen potrebama jedne političke stranke i na takve pojave važno je uvek i na svako mesto glasno govoriti. Cirkusijada i ismejavanje u međunarodnoj zajednici na pisma i zahteve koji stižu iz ove institucije još jednom pokazuju u kakvom halu i improvizaciji dela BNV.

Pružanje logističke podrške za pojedince i grupe iznikle u skadarskom sandžaku koje uz smijeh negiraju bošnjački identitet, bosanski jezik, autentičnu bošnjačku kulturu, sandžačka zajednica prepoznaje kao zaštitni znak agitatora tzv. procesa albanizacije.

Pojedinci koji dolaze iz drugih država, čije radno mesto je Sandžak, dodatno uznemiravaju bošnjačku javnost i misionarenjem oživljavaju različite poražene koncepte velikih programa. Sednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća bile su zatvorene za medijska praćenja, novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Kao da u prostorijama nekadašnjeg pozorišta u Novom Pazaru zaseda masonska loža, ne grupa vijećnika zadužena za sprovođenje procesa u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma. Ovih dana javnost je upoznata sa različitim novinarskim istraživanjima koja ukazuju na problematično trošenja sredstava iz budžeta BNV.

Pojavljuju se fiktivna sportska, kulturna i druga udruženja koja su trošila na desetine tisuća eura na različite nevidljive programe.

REMETILAČKI FAKTOR: Lista Savez za Sandžak i dobre Bošnjane koju predvodi Admir Muratović, bivši visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja, čije je javno delovanje sve do smrti Muamera Zukorlića bilo podržavno, ali je za prvu krvnu linuju sina Usamea rametilačko, odstranjen je iz stranke sa nekolicinom drugih političkih saboraca.

Okupljeni oko novoformiranog Bošnjačko-srpskog saveza osnovanog u Prijepoljju izlaze na predstojeće izbore u nadi da će dobiti podršku onog dijela birača koji su razočarani u novi politički narativ koji je uspostavio izdanik prve krve linije sin Usame. NJihovo pojavljivanje može samo da nanese političku štetu Stranci pravde i pomirenja i za nekoliko stotina glasova umanji njihov izborni ishod.

Poruku Garant rezultata plasira je Esad Džudžo, bivši predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i jedini nosilac liste sa mestom prebivališta van Novog Pazara.

Ostalo je ubeleženo da je za vreme njegovog mandata zaokružen proces obrazovanja na bosanskom jeziku, da je u granicama svog autoriteta pokušavao da BNV drži na pristojnoj udaljenosti od uticaja SDA Sandžaka, kao i otvorenost ove institucije za različite incijative društveno političkih aktera.

Pošto u politici nema minulog rada i zbog različitih personalnih intervencija doajen nezaustavljivog procesa ostvarivanja prava bošnjačkog naroda sklonjen je sa svih pozicija pre tri godine.

Uloga Esada Dudža, kako i sam kaže, biće remetilački faktor, ali dodajem, jedino ako ova lista uspe da dobije taman toliko glasova neophodnih da se kao faktor nametne u budućem zazivu Vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari