Upozorenja člana RIK iz NS: Šta neće moći da se radi na ovim izborima, a moglo je na prošlim 1Foto: Screesnhot

U svojstvu potpredsednika Narodne stranke i člana Republičke izborne komisije advokat Jovica Todorović izneo je u saopštenju niz upozorenja o radu biračkih odbora i njihovih članova iz redova opozicije, uoči izbora najavljenih za 17. decembar.

Republička izborna komisija je u toku izbornog procesa prošle godine dopunila svoje Uputstvo za predlaganje lica u biračke odbore za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike tako što je omogućila da se članovi biračkih odbora u proširenom sastavu, dakle oni koje predlažu podnosioci izbornih lista, koji se kolokvijalno nazivaju i kontrolori, mogu zameniti, kao i članovi stalnog sastava biračkih odbora, najkasnije tri dana pre dana glasanja, navodi advokat Jovica Todorović.

Tada je to obrazloženo potrebom da se popuni pravna praznina u zakonu, jer je naime Zakon o izboru narodnih poslanika tu mogućnost propisao samo za članove biračkih odbora u stalnom sastavu, a nije je izričito isključio za kontrolore, odnosno članove biračkih odbora u proširenom sastavu, dok je na drugoj strani stalni i prošireni sastav biračkih odbora izjednačio u pravima i obavezama, a Republičku izbornu komisiju ovlastio da bliže uredi postupak predlaganja kontrolora.

I zaista, pravna praznina u zakonu postoji, a u prošlogodišnjem izbornom postupku se pokazala i potreba da se kontrolori koje predlažu predlagači izbornih lista zamene, jer su pojedini odustajali iz različitih, poznatih i nepoznatih razloga.

RIK je juče svoje dopunjeno uputstvo u tom delu izmenio tako da se “kontrolori“ koji su jednom imenovani u prošireni sastav više neće moći da zamene, pa tako, ako neko od njih odustane predlagač liste koji ga je predložio u prošireni sastav biračkog odbora ostaje bez kontrolora.

Iskustvo je pokazalo da odustaju uglavnom kontrolori opozicije. To se sada pravda pravnim razlogom da se vrši usklađivanje sa zakonom, što ne stoji, jer zakon ne zabrarnjuje da se kontrolori zamenjuju najkasnije tri dana pre dana glasanja, a sem toga sam RIK je lane, po toj logici, doneo dopunu uputstva koja je suprotna zakonu, pa su izbori sprovedeni sa biračkim odborima u nezakonitom sastavu na svim biračkim mestima gde su zamenjeni kontrolori, što je onda odgovornost RIK-a za ozbiljnu i masovnu nezakonitost u izbornom postupku iz koga je proizišao sadašnji sastav Narodne skupštine.

Drugi razlog koji je naveden jeste da je bilo mnogo zahteva da se zamene kontrolori, pa se više nije znalo ko je u proširenom sastavu biračkog odbora ko nije.

Ovaj drugi razlog je faktičke prirode, i zaista je izlišan svaki komentar. Jer čak i da je to tako, da je zamenivanje kontrolora masovno, moderno doba i državni resursi omogućavaju da se u tome sačuva apsolutni red.

U protivnom zaključak je da su organi za sprovodjenje izbora, na čelu sa RIK, nesposobni da taj red obezbede, što je neprihvatljiv, a konačno i netačan zaključak. Jer, red se može uspostaviti bez osobitih poteškoća u tome.

Uspostavljanje reda na štetu ravnopravnosti podnosilaca izbornih lista u mogućnosti kontrole izbornog procesa je takođe neprihvatljivo iz više, što pravnih, što političkih razloga.

Ono što potencijalni predlagači izbornih lista treba da znaju jeste da svoje kontrolore neće moći da zamenjuju kao prošle godine, pa ako dođe do masovnijeg odustajanja opozicionih kontrolora, a razloge, dabome, ne treba unapred nagađati, opozicija može u značajnoj meri da bude osujećena u kontroli izbornog procesa, zaključuje u saopštenju Jovica Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari