Skupština Srbije: Dimitrijević i Mekači se složili da je RIK već ispunio čitav niz preporuka ODIHR 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Republička izborna komisija (RIK) ispunila je posle izbora 17. decembra niz preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dalje radi na unapređenju izbornog procesa i ispunjenju preporuka ODIHR u njenoj nadležnosti, ocenjeno je danas na sastanku predsednika RIK Vladimira Dimitrijevića i direktora ODIHR Matea Mekačija.

Kako je saopštila Skupština Srbije, na sastanku je ocenjeno da Republička izborna komisija „godinama unazad posvećeno radi na ispunjenju preporuka ODIHR“ i da je rad Komisije, „uprkos ograničenim resursima“, uspešno ocenjen od strane te i drugih međunarodnih organizacija, posmatračkih misija i domaćih posmatrača.

Dogovoreno je da će RIK i ODIHR u narednom periodu nastaviti saradnju na primeni prioritetnih preporuka koje se odnose na obuke nižih nivoa izborne administracije, kao i na edukaciju i informisanje birača o njihovim izbornim pravima i značaju slobodnog i tajnog glasanja.

Direktor ODIHR je najavio da će ta misija u narednom periodu podržati aktivnosti RIK, posebno u oblasti obuka članova izborne administracije, modela edukacije i informisanja birača, kao i radu budućeg Sektora za podršku rada Republičkoj izbornoj komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari