Ruske agente hitno proterati iz Srbije: Zaključci civilnog društva u okviru priprema Berlinskog procesa 1Foto:vikipedia

EU bi trebalo da pomogne državama na Balkanu u prevazilaženju energetske krize tokom zime. Ukoliko to ne učini, to može imati ozbiljne geopolitičke posledice – piše između ostalog u zaključcima koje su iznesli predstavnici civilnoig društva objavili u okviru priprema samita Berlinskog procesa u novembru 2022, a koje je organizovalo češko Ministarstvo spoljnih poslova, 8. i 9. septembra.

Brisel više ne bi trebalo da bude pasivan prema neliberalnim uticajima na Balkanu, već da im se aktivno suprotstavi, bilo da potiču iz EU ili van nje, navodi se i dodaje da pretnje od ruskog, kineskog ili drugih štetnih uticaja, posebno tamo gde ih vrše evropski posrednici, treba shvatiti ozbiljno i suprotstaviti im se svim raspoloživim političkim, pravnim i finansijskim merama.

– Bavljenje pitanjima ratnih zločina, suočavanja s prošlošću i memorijalizacije je ključno. Politički lideri u regionu i EU treba da otvoreno govore i deluju protiv veličanja ratnih zločinaca, tužioci i sudije za ratne zločine u regionu treba bolje da sarađuju, a direktiva EU o pravima žrtava treba da se primenjuje na Zapadni Balkan, posebno u vezi sa ranijim ratnim zločinima – piše u delu zaključaka pod podnaslavom – Hitne mere.

Ruske agente hitno proterati iz Srbije: Zaključci civilnog društva u okviru priprema Berlinskog procesa 2
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kako se dodaje, popuštanje Srbiji od strane EU je na vrhuncu i treba ga prekinuti.

– Mreže korupcije moraju biti presečene. Ruski agenti proterani iz Srbije. Moraju postojati posledice za priliv ruskog novca u Srbiju, a EU bi trebalo da bude kritičnija prema neliberalnoj ulozi pravoslavne crkve – piše u zaključcima.

Među hitnim merama navodi se i da sve države članice EU treba da priznaju Kosovo i dozvole viznu liberalizaciju.
Osim što se ukazuje na tolerisanje i promociju ratnih zločina i zločinaca od strane političkih lidera, kao jedan od najvažnijih zaključaka ističe se nužnost međusobnog pomirenja u regionu jer su procesi izgradnje država u regionu – demokratizacija, vladavina prava, odgovorno građansko obrazovanje, slobodni i pošteni izbori, borba protiv korupcije i nezavisnost medija – međusobno su povezani sa tim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari