Ruski mediji "napali" britansku ambasadorku zbog natpisa na marami tokom sastanka s Vučićem (FOTO) 1Foto: Fonet / Milica Vučković

Britanska ambasadorka Šan Mekleod nosila je na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem maramu na kojoj je ispisan deo himne Ukrajine.

Na marami koju je nosila Mekleod piše: „Izginuće naši neprijatelji/kao rosa na suncu/Vladaćemo i mi, braćo/u svojoj domovini“.

Ovaj netipičan gest da ambasador jedne zemlje nosi na sebi detalje koji sadrže himnu druge države protumačen je u ruskim medijima kao namerna provokacija i pritisak na predsednika i državu Srbiju.

Portal „Sputnjik Srbija“ navodi da je u pitanju „skandalozna poruka“ i „nediplomatski potez“ ambasadorke Britanije, navodeći da se Vučić ovog petka sastao i sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

Raša Tudej Balkan“ takođe je preneo da je u pitanju „provokacija“, a da je ambasadorka Mekleod „pala na testu dobrog ukusa“.

Ruski mediji "napali" britansku ambasadorku zbog natpisa na marami tokom sastanka s Vučićem (FOTO) 2
Foto: Fonet / Milica Vučković

Isti izvor naveo je i izjavu bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića koji je objasnio da je Mekleod prešla granicu uobičajenog diplomatskog ponašanja.

– To nije politička poruka, već primitivan način vršenja pritiska na stranu koja ne postupa onako kako oni žele – naveo je Jovanović dodajući da je čak i pomalo smešno videti da se osoba na takvom položaju služi „takvim nižim formama propagande“.

Ruski mediji "napali" britansku ambasadorku zbog natpisa na marami tokom sastanka s Vučićem (FOTO) 3
Foto: Fonet / Milica Vučković

Marama ambasadorke Britanije izazvala je pažnju i regionalnih medija koju su takođe gest protumačili kao namernu provokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari