S kim bi Aleksandar Jovanović Ćuta na izbore, a ko bi s njim? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Od kako je najavio da se priprema za učešće na izborima u Beogradu sledeće godine, najpoznatijeg ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćutu napadaju i iz vlasti ali iz opozicije, a on traži izborne saveznike.

Pa je među njima naveo inicijativu Ne davimo Beograd, neformalno udruženje intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“ i lidera Zajedno za Srbiju Nebojšu Zelenovića koji je nedavno oformio „Akciju“ u kojoj su osim njegove stranke i brojna lokalna ekološka udružeja i organozacije.

– Nije lako da sakupiš ljude za bilo šta, i mi smo tu gde smo. Sada se razmišlja šta je racionalno. Ja bih sa ‘Ne davimo Beograd’ išao zajedno, uz Skupštinu slobodne Srbije, tu je i (Nebojša) Zelenović kao potencijalni kandidat“, rekao je Jovanović.

Iako je još rano za konačne izborne kombinacije i grupisanja, pitali smo neke od pomenutih da li bi im odgovaralo partnertsvo sa Jovanovićevom organozacijom.
Radomir Lazović, iz inicijative Ne davimo Beograd, upitan da su spremni na ovu saradnju, kaže da saradnja već postoji.

– Mi odavno sarađujemo i sa Ćutom i sa mnogim drugim aktivistima i grupama, na brojnim protestnim okupljanjima. Učestvujemo zajedno u akcijama širom Beograda i Srbije gde se odvijaju borbe za očuvanje prirode ili za bolji život ljudi. O zajedničkom izlasku na izbore nismo još razgovarali, ali mi smo svakako otvoreni za saradnju i po tom pitanju – navodi Lazović za Danas.

Kako dodaje, Inicijativa je pripremila platformu „Za dobar grad“ za koju traži podršku građana, a pozvaće aktiviste, pojedince i organizacije, da u zajedničkoj saradnji daju svoj doprinos oslobađanju Beograda, kako bi zaustavili sve štetne projekte kriminalne vlasti i zajedno se izborili da naš grad postane dobar grad za sve.

Dok Srđana Škora, člana Skupštine slobodne Srbije, ovo podseća na dečiju igru „Ajračkinje bajračkinje”.

– Potpuno je prirodno što svako pa i Ćuta želi da ima SSS uz sebe. SSS jedina na političkoj sceni poseduje ljude koji bez ikakvih problema mogu da budu gradonačelnici, premijeri, predsednici.. I što je još važnije u toj trci mogu i da pobede. Ali o tome da li će i kako, a ponajviše s kim izaći na izbore odluku će doneti članovi SSS kad za to dođe vreme – zaključuje Škoro.

Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da po programskom usmerenju izgleda logično da se ove dve grupe i pojedinci za beogradske izbore skupe na jednu listu.

– Međutim, objektivno na terenu, jasno je da će tu većinu popularnosti i organizacije da snosi Ne davimo Be glasova i eventualno Zelenović, za koga nismo sigurni da li ima nekakvu partijsku infrastrukturu u prestonici, ali bar ima određenu prepoznatljivost. Iz te perspektive (ne)prisustvo Jovanovića po sebi na toj listi varovatno ne bi doneloneki poseban gubitak ili dobitak glasova, iako uvek postoji rizik po NDMBG da on sa nekim drugim ekološkim aktivistima formira zasebnu listu – smatra Bursać.

Kako je Danas ranije pisao, za Jovanovićevu listu, ukoliko ne bude deo neke šire opozicione koalicije u Beogradu ( ako ona uopšte bude formirana) , najcelishodnije bi bilo kada bi na izborima nastupili sa inicijativom Ne davimo Beograd jer među njima postoji sinergija.

A ukoliko do toga ne dođe, u Demostatu nam je tada rečeno, da bi Jovanovićeva lista mogla računati na glasče koji su pre svega opoziciono orijentisani iz urbanijih sredina i moguće jedan mali deo apstinenata. Kako preciziraju, ti birači su uglavnom najbliži biračima nekih građanskih pokreta kao što su NDMBG i PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari