Sa kim se do sada sve Vučić sastao u Moldaviji? (FOTO) 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Moldaviji u okviru Samira Evropske političke zajednice, a na marginama sastao se sa nekoliko regionalnih i evropskih zvaničnika.

Pre svega Vučić je podelio fotografiju uz koju je napisao da očekuje „ne lake sastanke“, te da će na sastancima razgovarati o razvoju situacije na Kosovu i Metohije i pokušajima da se „urazume oni koji dovode do stalne destabilizacije.

„Važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom politikom koja se od početka za to zalaže u celom regionu. Na sastancima sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, kao i sa svim drugim sagovornicima, razgovaraću o razvoju situacije na Kosovu i Metohije i o pokušajima da se urazume oni koji dovode do stalne destabilizacije, jer je ovo ozbiljan problem koji ne može lako da se reši. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo ovu situaciju i da sačuvamo mir, koji nam je svima potreban“, napisao je Vučić.

Regionalni lideri takođe su se okupili u Moldaviji.

Predsednik Srbije je podelio fotografiju na kojoj su i članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednica Grčke Katerin Sakelaropul, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Albanije Edi Rama.

„Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih“, poručio je Vučić uz fotografiju.

Sa predsednicom Grčke, Vučić se još jednom sastao – tokom „brze razmene mišljenja“ u kojoj je učestvovao i savezni kancelar Austrije Karl Nehamer.

U Kišinjevu razmenjivali su stavove o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima.

Vučić je objavio i odvojenu fotografiju sa Nehamerom, bez predsednice Grčke, te se da zaključiti da su dvojica zvaničnika imali i sastanak „tet a tet“.

Na podršci Srbiji Vučić se zahvalio premijeru Luksemburga Gzaviju Betelu, sa kojim je razgovorao o sitauciji na KiM. Saglasili su se, napisao je predsednik Srbije, da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu, a na marginama tog skupa imaće više bilataralnih susreta sa evropskim zvaničnicima.

Tokom Samita u moldavskoj prestonici Vučić će učestvovati i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta sa zvaničnicima među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, austrijski kancelar Karl Nehamer,češki premijer Petr Fijala i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, saopšteno je sinoć iz Vučićevog kabineta.

Predsednik Srbije sastaće se i sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari