Sa koliko se odluka Saveta EU povodom Ukrajine Srbija nije usaglasila 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, Savet EU je od 3. decembra do 16. decembra doneo pet odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine – CFSP 2022/2369, 2022/2432, 2022/2477, 2022/2478 i 2022/2479.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.

Sbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari