SAD i EU razmatraju mogućnost izricanja kaznenih mera Kosovu u slučaju da ne ispuni svoje obaveze 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost izricanja kaznenih mera Kosovu u slučaju da ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na severu, navodi se u dokumentu američke administracije u koji je Juronjuz Albanija imao uvid.

Kaznene mere, kako se navodi, uključuju sankcije premijeru Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji, koji bi mogli biti proglašeni personama non grata „zbog toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru“.

Prva faza sankcija Kosovu uključivala bi zamrzavanje svih fondova EU, zaustavljanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Savetu Evrope, kao i zamrzavanje američkih fondova i drugih projekata koje finansira Zapad, objavio je Juronjuz Albanija, prenosi Kosovo onlajn.

Druga faza bi bio pasivan odnos kosovskih saveznika prema kampanji Srbije za nepriznavanje Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva i masovno smanjenje američkog kontingenta na Kosovu, kao i isključenje Kosova iz međunarodnih organizacija.

U dokumentu se kaže da „transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli krizu iza linija kontakta sa Rusijom i da je postojalo uverenje da će problemi doći od strane Srbije, kada je reč o francusko-nemačkom planu, kao najtvrdoglavije i nekonstruktivne strane u dijalogu“.

„Niko nije očekivao da će Vlada Kosova biti koja će svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podgrevati sukobe i krize“, navodi se u dokumentu, prenosi Juronjuz Albanija.

U tekstu se dalje navodi da međunarodna zajednica nema više strpljenja i zahteva jasan odgovor kosovske vlade da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije.

„Biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, dok nepoštovanje znači posledice“, navodi se u tekstu.

Osim kritike aktuelne kosovske vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija, koja se optužuje da „ne shvata ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo“.

Ukazuje se da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom, ako se zalaže za ispunjavanje obaveza Kosova u procesu dijaloga.

„To što opozicija to nije uradila, unosi nepoverenje i projektuje oportunizam“, stoji u tekstu.

Na kraju se kaže da „ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje budućnost“.

Juronjuz Albanija se obratio Evropskoj komisiji za komentar, sa pitanjem da li su upoznati sa ovim dokumentom i slažu li se sa takvim mogućim merama prema Kosovu.

Portparol Komisije je odgovorio da „ne komentarišu navodna curenja dokumenata, a posebno nešto što je navodno dokument treće zemlje u vezi sa navodnim akcijama EU“, piše Juronjuz Albanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari