SAD: Nerešen slučaj Bitići ukazuje na hitnu potrebu da se Srbija posveti vladavini prava 1Foto: EPA PHOTO EPA/VALDRIN XHEMAJ

SAD su danas ponovo pozvale  srpske vlasti da sprovedu punu istragu ubistva trojice američkih državljana, Jilija, Argona i Mehmeta Bitićija, naglasivši da „taj slučaj kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava“.

„Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca – Jili, Agron i Mehmet Bitići – nestala za vreme pritvora u kome su ih držale specijalne snage srpske policije.  Njihova tela su kasnije pronađena u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija“, saopštila je ambasada SAD povodom 22. godišnjice ubistva braće Bitići.

Braća Bitići, kako se navodi, pogubljena su hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na leđima i ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage tog slučaja. „Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD sa Srbijom.

„Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.  Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava“, dodaje se.

Braća Jili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog „ilegalnog ulaska u zemlju“ (Svaezna Republika Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj je već bilo tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, s vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari