Samir Lekić novi predsednik Skupštine grada Novog Pazara 1Foto: Grad Novi Pazar

Danas je konstituisana Skupština grada Novog Pazara, na kojoj je za predsednika izabran pravnik Samir Lekić, koji je u prethodnom mandatu bio u kabinetu novopazarskog gradonačelnika.

Za zamenicu predsednika lokalne skupštine izabrana je Alma Šarenkapić.

Oboje su kadrovi Sandžačke demokratske partije (SDP), koja nastavlja vladavinu u koaliciji sa SNS – SPS.

Za sekretara Skupštine postavljen je, takođe kadar SDP, pravnik Kemal Tutić, a za njegovog zamenika Dimitrije Veselinović, kadar koalicije SNS – SPS.

Na izbor novih čelnika gradskog parlamenta čekalo se više od četiri sata, jer je na samom početku zasedanja počelo da varniči između nove-stare većine i opozicionih odbornika.

Opozicija je optužila vladajuću većinu za krađu izbora, kao i za nelegalno zakazivanje konstitutivne sednice. Istakli su da zbog toga treba odložiti zasedanje.

Ocenili su da zbog neregulanih izbornih rezultata Skupština grada nema legitimitet, te da je sednica nezakonito zakazana prema normativnim aktima grada.

Sednicom, koja je prekinuta pre verifikacije odborničkih mandata, predsedavao je najstariji odbornik Jonuz Džanković iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

On je odredio pauzu od sat vremena, jer je verifikaciona komisija pronašla dve greške u osnovnim biografskim podacima (pogrešno unet datum rođenja i zanimanje) kod jednog odbornika SDP i jednog iz SNS-SPS.

Nakon pauze, verifikovani su mandati odbornika novog saziva lokalnog parlamenta.

Za vreme jednosatne pauze greške je ispravila Gradska izborna komisija (GIK).

Iz SDP opoziji je odgovoreno da su izbori bili regularni, „najčistiji u istoriji Novog Pazara“, a da opozicija koristi situaciju da manipuliše i spinuje javnost radi prikrivanja loših izbornih rezultata.

U nastavku zasedanja, posle verifikacije mandata, skupštinsku salu napustli su odbornici SDA Sandžaka i SPP, jer ne žele da daju legitimitet funkcionerima koji će biti izabrani.

Odbornici SDA Sandžaka mirno su napustili sednicu, a odbornici SPP su, ispred stola predsedavajućih, razvilu transparent: „Nemate izborni legitimitet“.

Od predstavnika opozicije, na sednici je ostao samo odbornik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović zbog kojeg je zasedanje kratko prekinuto.

Problem je nastao oko mesta sedenja, jer je Zećirović seo tamo gde je po protokolu određeno mesto za predstavnike SPP, koji su do pre godinu i po dana bili njegove partijske kolege.

Očekivano je da na sednici neće učestvovati lider SDA Sulejman Ugljanin koji je bio nosilac i prvi na listi svoje partije.

Ugljanin je na lokalnim izborima održanim u decembru bio kandidat za gradonačelnika Novog Pazara.

On je odbio da prihvati odbornički mandat.

U novom sazivu, novopazarskog parlamenta koji ima 7 odbornikam 19 mandata ima SDP, 12 SPP, 10 SDA Sandžaka, pet koalicija SNS i SPS i jednog GPS.

Novu-staru većinu čine, sa 24 odbornika, SDP i SNS-SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari