Sanja Petrović još na čelu opštine Kovin iako je ASK preporučila njenu smenu 1Foto: Opština Kovin

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović, još obavlja tu funkciju, iako je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dala preporuku za njenu smenu pre više od četiri meseca zbog sukoba interesa.

Agencija za sprečavanje korupcije je još 23. avgusta ove godine dala Preporuku za razrešenje sa javne funkcije predsednice opštine Kovin Sanje Petrović.

Kako se navodi u rešenju koje su oni objavili, došlo je do povrede Zakona o sprečavanju korupcije.

Naime, ona je kao predsednica opštine Kovin potpisala sa Sportskim savezom opštine Kovin, a čiji je zakonski zastupnik njen brat od strica Saša Đorđević, Ugovor o obezbeđivanju sredstva iz budžeta opštine Kovin Sportskom savezu za 2021. godinu.

Na osnovu tog ugovora su iz budžeta opštine Kovin tom Sportskom savezu isplaćena bespovratna novčana sredstva u iznosu od 4.280.000 dinara za realizaciju projekta „Realizacija sportskih aktivnosti za 2021. godinu“.

Kako se u rešenju dalje navodi, ona o takvom sukobu interesa nije obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije.

Sanja Petrović još na čelu opštine Kovin iako je ASK preporučila njenu smenu 2
Foto: Screenshot

Iz ASK su za Danas.rs rekli da je to rešenje direktora Agencije za sprečavanje korupcije koje je konačno i izvršno.

Rešenje je objavljeno i na internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije i u Službenom glasniku.

„Navedena odluka je, u skladu sa odredbama čl. 94. Zakona o sprečavanju korupcije, dostavljena Skupštini opštine Kovin, kao organu nadležnom za razrešenje sa javne funkcije predsednika opštine Kovin. U toku je rok za obaveštavanje Agencije“, objasnili su iz Agencije.

Rešenje je dostavljeno Skupštini opštine Kovin koja je nadležna za dalje postupanje.

„U skladu sa odredbama čl. 84. Zakona o sprečavanju korupcije, posle konačnosti odluke kojom je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije, Agencija dostavlja odluku organu javne vlasti nadležnom za razrešenje, koji obaveštava Agenciju o merama koje je preduzeo na osnovu konačne odluke, u roku od 60 dana od dana prijema odluke“, dodali su oni.

U navedenom roku, kako su pojasnili, organ javne vlasti obaveštava Agenciju o svim merama, koje je povodom mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije preduzeo u konkretnom slučaju.

Međutim, oni su naglasili da  Zakonom o sprečavanju korupcije nije propisana obaveza za organ javne vlasti da razreši javnog funkcionera sa javne funkcije.

„Imajući u vidu značaj prevencije u borbi protiv korupcije i sprečavanja i rešavanja sukoba interesa, koje je ustavno načelo i koje ukoliko se ne spreči može dovesti i do korupcije, Agencija ističe da neizvršavanje odluka jednog nezavisnog, državnog organa koji je jedini nadležan da rešava o sukobu interesa pri vršenju javnih funkcija predstavlja grubo kršenje zakona, i ne samo da je društveno štetno, nego njihov karakter i razmere utiču na obezvređivanje i urušavanje čitavog pravnog poretka. Na taj način podriva se poverenje u izabranu vlast, što ne ide u pravcu vladavine prava i poštovanja institucija“, istakli su iz ASK.

Iz kabineta predsedsednika Skupštine opštine Kovin Zorana Bradanjija za Danas rekli su da Skupština opštine Kovin još nije razmatrala preporuku Agencije.

Prema nezvaničnim informacijama, rok za izjašnjenje lokalne skupštine je 21. januar 2022. godine.

Sanja Petrović od 2015. godine nalazi se na ovoj funkciji, a pre toga bila je i predsednica Skupštine opštine Kovin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari