Saradnja ruske Dume i Narodne Skupštine 1Foto: Narodna skupstina Srbije

Danas je završeno Četvrto zasedanje Komisije za saradnju ruske Dume i Narodne skupštine

Nakon svečanog otvaranja Komisije na kojoj su se obratili predsednici parlamenata Maja Gojković i Vjačeslav Volodin, kopredsedavajući Đorđe Milićević, potpredsednik Narodne skupštine i Ivan Meljnikov zamenik predsednika Državne dume nastavili su rad Komisije po zajedničkim temama.

Pitanja koja su se danas na Komisiji zajednički razmatrala su bila srpsko- ruska međuparlamentarna saradnja u okviru bilateralnih i multilateralnih formata o kojem su govorili Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove, Sergej Žigarev, predsednik Odbora Državne dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo i Valerij Ivanov, zamenik predsednika Odbora Državne dume za internu kontrolu i Poslovnik.

Na trećem panelu bilo je reči o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike uključujući saradnju u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija kao faktor jačanja veza između dve zemlje, a svoje mišljenje na temu su dali prof. dr Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine i Pavel Zavaljnij, predsednik Odbora Državne dume za energetiku.

Kao poslednju tačku dnevnog reda sagovornici su razmotrili saradnju u oblasti kulture, naučnih i omladinskih razmena, a glavnu reč imali su Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje i Jelena Jampoljskaja, predsednik Odbora Državne dume za kulturu.

„U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, ukazano je na važnost poštovanja normi i principa međunarodnog prava, principijelnu podršku Ruske Federacije Republici Srbiji po pitanju Kosova i Metohije čime se potvrđuje uloga i mesto Rusije kao čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka. Ukazali smo na napore Republike Srbije da postigne održivo rešenje i izrazili zabrinutost zbog odluke Prištine da radikalizuje odnose sa Beogradom na štetu dijaloga, za koji se Beograd uporno zalaže“, istakao je kopredsedavajući. Đorđe Milićević

Milićević je dodao da je Srbija zahvalna na podršci Ruske Federacije na bilateralnom i međunarodnom planu, kao i na razumevanju koje pokazuje za stavove Srbije, poštovanjem međunarodnog prava nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari