Savo Manojlović: "Vlast se plaši debate o Rio Tintu i sprovodi brutalnu propagandu" 1foto FoNet Zoran Mrđa

Nakon što su danas zakazane dve sednice Odbora za zaštitu životne sredine, Savo Manojlović iz pokreta “Kreni-Promeni” ocenio je da vlast ugrožava osnovne ustavne principe.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović predsednik Odbora za zaštitu životne sredine uredno je zakazao sednicu Odbora u Loznici, a onda je naknadno, njegov zamenik Milimir Vujadinović iz Srpske napredne stranke (SNS) to uradio, sazvao sednicu istoga dana, sat vremena ranije u zgradi Narodne Skupštine Srbije, saopštio je Pokret.

“Zahvaljujući predsedniku Odbora gospodinu Jovanoviću, trebali smo da čujemo argumente stručnjaka, pored ostalih i Dragane Đorđević i Ratka Ristića, prodekana Univerziteta u Beogradu. Takođe bili smo pozvani i meštani i mi, kao podnosioci narodne inicijative. Aleksandar Jovanović Ćuta govorio je da je na njega vršen pritisak da nam se uskrati da učestvujemo u raspravi. Mi smo kao narod iskoristili naše ustavno pravo i zvanični smo predlagač zakona sa preko 38.000 potpisa građana. Ovo što vlast radi je državni udar” rekao je Manojlović.

“Apsurdno deluje priča i objava nove ministarke energetike koja se ponaša kao da je ministarka Rio Tinta, a ne ministarka Srbije, koja poziva na dijalog. Nakon što nam je zabranjeno učešće, ukinut mimo pravila prenos i u istoriji parlamentarizma ostalo zanbeleženo da se 6. sednica jednog skuštinskog odbora zakazala pre održavanja 5. sednice” istakao je Manojlović.

“Ako se neko plaši javne rasprave, a ona očigledno ne sme da se zakaže ni u parlamentu, ni na RTS-u, to znači da su nečiji argumenti tanki. Kulturnu raspravu imamo u institucijama samo kada vlast diskutuje sama sa sobom i sa džu boks ekspertima koje plaća Rio Tinto. Dajte mi ime jednog stručnjaka koji zastupa stavove Rio Tinta, a da istovremeno nije plaćen od strane Rio Tinta. Ne postoji. Ako kojim slučajem i dođe do dijaloga, tada nema rasprave već se sa rasprave o opasnosti o ovom problemu prelazi na uvrede, diskvalifikacije i skreće se tema” zaključio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari