doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Narodni poslanici SDA Sandžaka Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj ponovo su pokrenuli inicijativu da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saopštila je ta stranka.

Kako u saopštenju navode, u tom dokumentu se „najoštrije osuđuje genocid počinjen nad bošnjačkim narodom. 11.jula 1995. godine, u Srebrenici“ i u skladu je sa Rezolucijom koju je usvojila Generalna skupštine UN o proglašavanju 11. jula Danom sećanja.

Stranka Sulejmana Ugljanina podseća na presude međunarodnih sudova „kojima je nepobitno utvrđeno da se u Srebrenici desio genocid“ i da će adekvatno biti kažnjeni „svi koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince osuđene pred međunarodnim sudovima“.

SDA Sandžaka poručuje da „usvajenjem ove Rezolucije Skupština Srbije napraviće ispravan korak ka stvaranju trajno stabilnog mira u regionu i skinuti odgovornost sa novih generacija za zločine koje je neko počinio u njihovo ime“.

Predlog Rezolucije, poslanici SDA Sandžaka republičkom parlamentu podneli su pre nedelju dana, a odmah je prosleđen i ambasadama Kvinte (SDA, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska).

Predlog teksta ovog dokumenta podržao je i Šaip Kamberi, poslanik Partije za demokratsko delovanje.

Republička skupština je, u martu 2010.godine, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, za koju su glasali tadašnji poslanici SDA Esad Džudžo i Bajram Omeragić.

SDA Sandžaka usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, prvi put je podnela početkom jula 2015.godine i poslednja inicijativa je peti pokušaj da dokument usvoji parlament Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari