SDP i grupa građana napustili koaliciju sa SDA u Tutinu 1Foto. opština tutin

Koalicija SDA Sandžaka, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Grupe građana „Tutin na prvom mestu“ više nepostoji.

Savez između tri političke opcije napravljen je krajem prošle godine.kako bi se izbeglo uvođenje prinudne uprave u tutinskoj opštini i stabilizovale nesuglasice u lokalnoj vlasti.

SDA Sandžaka, u Tutinu, predvodi vlast od 1996.godine i sve do poslednjih lokalnih izbora, imala je apsolutnu većinu. Pre tri i po godine, zbog osvojenih 18 od 37 odborničkih mandata, morala je da pronalazi koalicionog partnera za nastavak vladanja u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji.

Prvo je tanku većinu obezbedio jedini odbornik SNS, pa su se priključila dva odbornika SDP, a onda novo prepakivanje dogodilo se krajem prošle godine, kada je napravljena koalicija sa 2 odbornika iz SDP i 5 iz GG „Tutin na prvom mestu“.

Vreme za razlaz došlo je kada je SDA potpisala sporazum sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) za formiranje novog Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), pa taj svoj saziv „preslikavaju“ na lokalne samouprave.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, nedavno, najavio „stvaranje stabilnih skupština u sandžačkim opštinama“ sa SPP.

Krenulo se od Tutina, gde se odavno pregovara. Upućeni tvrde da treba „da se spremi Sjenica, gde je na vlasti SPP, a krajnji cilj im je Novi Pazar, gde SDP ima više odbornika nego te dve partije zajedno.

SDP i GG „Tutin na prvom mestu“ napuštanje koalicije obrazložili su u zajedničkom saopštenju.

Navode da su koaliciju napravili „kako bi se napravio neki pozitivan korak u opštini“, ali to je nemoguće „dok god SDA i Tutinom upravljaju ljudi, kojima je jedino bitan lični interes, koji našu opštinu posmatraju kao ličnu svojinu i koji svaku pozitivnu inicijativu posmatraju kao atak na njih lično“.

Konstatuju da su „za svoju politiku koja Tutin vodi u sunovrat, izgubili podršku naroda“ i „nakon što nisu mogli da nas ućute lažnim obećanjima, SDA se okrenula SPP“.

Odlukom svoje centrale da napravi lokalnu vlast sa SDA, najnezadovoljniji su istaknuti članovi tutinskog odbora SPP.

Ta partija je, prošle godine, bila uporna u pisanju zahteva Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da uvede prinudnu upravu, jer su bili probijeni svi rokovi za održavanje sednice lokalne skupštine,

Više vesti iz ovog mesta čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari