SDP: Potrebna saradnja svih bošnjačkih stranaka 1Foto: Logo

Aktuelna politička situacija u Sandžaku, bila je tema rukovodstva Sandžačke demokratske partije (SDP) sa osnivačem te partije Rasimom Ljajićem.

Zaključeno je da su nedavni incidenti u Priboju, „jasan pokazatelj da je potrebna saradnja svih bošnjačkih stranaka“.

Vladajuća stranka u Novom Pazaru, pozvala je sve političke činioce u Sandžaku da pronađu minimum zajedničkih interesa, „jer bi ta saradnja bila preduslov za spuštanje tenzija i kreiranje pozitivne klime“.

Sa sastanka je poručeno da ne sme da se dozvoli da se energija troši na međusobne svađe i obračune, već sve aktivnosti treba da se usmere na sveopštu obnovu Sandžaka, a „zajednički život sa komšijama Srbima nema nikakvu alternativu i moramo tražiti tačke, od zajedničkog interesa, a ne one koje su razlog za nove podele i konfrotacije“.

U sandžačkim opštinama deluju tri velike bošnjačke partije: SDP, SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP).

Prethodnih godina, posebno u vreme predizbornih kampanja, odnosi između njih bili su opterećeni razmiricama i međusobnim optuživanjima, ali i pozivima na pomirenje i stvaranja jedinstva u bošnjačkoj zajednici.

Razgovore o pomirenju inicirale su sve tri partije i na tome se završavalo sve. Svako se držao svog minimuma „zajedničkih interesa“.

SDP je vladajuća stranka u Novom Pazaru od 2008. godine. Do tada apsolutnu osmogodišnju vlast imala je SDA Sandžaka, koja je , do poslednjih lokalnih izbora, pre godinu i po dana, 24 godine apsolutno vladala Tutinom.

SPP je opoziciona partija u Novom Pazaru i Tutinu. Od izbora 2020. Predvodi lokalnu vlast u Sjenici, a u prethodnom mandatu sa SNS vladala je u Prijepolju.

Zajedničko za sva tri lidera, Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i pokojnog Muamera Zukorlića, je što su svi osnivači SDA Sandžaka, koja je u to vreme bila nacionalni pokret Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari