Nenad Šebekfoto FoNet Milica Vučković

Banjska je toliko glup potez, da ne verujem da bi ga čak i ova vlast povukla, smatra novinar Nenad Šebek, dok Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike kaže da nije siguran da ćemo ikada doći do kraja istine o tome ko stoji iza onoga što se 24. septembra desilo na severu Kosova i koja je uloga države Srbije u svemu tome.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da će, ukoliko se utvrdi da je Srbija bila uključena, biti ozbiljnih posledica po zemlju i građane, ali da nije siguran da to u ovom trenutku odgovara posrednicima u dijalogu.

”Srbija je centralna zemlja ovog regiona i od načina na koji se ona ponaša zavisi i temperatura u njemu, a trenutno nikome u Evropi nije u interesu da ovde bude nekakve eskalacije”, rekao je Majstorović u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Po njemu, čak i ako budu uspostavljene sankcije, one neće biti poput sankcija devedesetih, već proporcionalne kaznenim merama uvedenim protiv Prištine.

”Umesto da promene način razmišljanja, mislim da će ove mere u Beogradu naići na podsmeh i biti protumačene kao izraz nemoći Evropske unije (EU)”, smatra on i upozorava da će takva klima, šta god da se desi, izuzetno nepovoljno uticati na Srbiju, na njen imidž i ugled.

Majstorović još ocenjuje da je međunarodni ugled Srbije danas pod velikim znakom pitanja, da se rukovodstvo Srbije pokazalo kao nepouzdan partner za dijalog, a da slučaj Banjska predstavlja kraj politike vrdanja i balansiranja na više stolica.

Kako naglašava, stabilnost koja počiva na autoritarnim liderima nije stabilnost, jer u slučaju nekakvog incidenta, na površinu izlazi nemoć pojedinca.

”Balkanu je potrebna demokratska stabilnost, koja se zasniva na demokratskim institucijama i na poštovanju demokratskih principa”, poručio je Majstorović.

Prema njegovom viđenju, mnogim evropskim premijerima i predsednicima sada je vrlo neprijatno kada im se ukaže na njihovo veličanje autokratskih lidera u regionu.

Majstorovićevo je mišljenje da su oni, hvaleći ovdašnjeg predsednika i zanemarujući činjenicu da svojim delovanjem urušava demokratski sistem garantovan Ustavom, navukli na sebe odijum proevropskih građana i od njih načinili evroskeptike.

S druge strane, Šebek smatra da ovo nije kraj verovanju zapadnog dela međunarodne zajednice u lidere koji svojom državom upravljaju čvrstom, gvozdenom rukom, dok su prema inostranstvu popustljivi kada treba, jer je to sistem vladavine koji odgovara njihovim interesima.

On je FoNetu rekao da će događaji u Banjskoj imati velike posledice, ali i ocenio da to nije kraj vladavine Aleksandra Vučića, niti njegovog režima.

”Nije on danas ništa ni bolji, ni gori nego što je bio pre 10, osam ili šest godina, a ako su nam naočare bile prljave i to nismo videli, nego smo ih tek sada očistili, pa sad vidimo, to je onda druga priča”, kaže Šebek.

On misli da to zapadnim liderima ne smeta i da im posebno neće smetati ”ukoliko konačno pređe na obavljanje onoga što je obećao pre 13 i više godina”.

Ni Šebek ne misli da se mogu ponoviti sankcije poput onih iz devedesetih, jer ”Srbija nema ni ‘rane, ni džabane za započinjanje one vrste ratova zbog kojih je dobila, pa i zaslužila takve sankcije”.

Kako je ukazao, ne bi trebalo strahovati od mera koje često najavljuje izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, jer ona eventualno može da utiče na politiku, ali nije neko ko tu politiku kreira.

”Ako bude bilo nekakvih mera, biće to iste mere kakve su uvedene protiv vlade Aljbina Kurtija na Kosovu, što će reći nikakve, ništa”, predvideo je Šebek.

On je, pri tome, podsetio da je kosovski premijer, uprkos trenutnim ograničenjma, pre nekoliko dana u Velikoj Britaniji govorio na godišnjoj konferenciji Laburističke stranke.

Iako smatra da postoji očigledna povezanost između Milana Radoičića i predsednika Vučića, jer ”neko ko je bio potpredsednik Srpske liste ne može, a da ne bude u solidnim odnosima s vrhom vlasti u Srbiji”, Šebek veruje da sam režim nije imao direktne veze s Banjskom.

Kako je napomenuo, ”mi smo sami sebi veoma važni i jako nam je bitno gde smo i kako u kom trenutku pozicionirani, a bilo bi dobro kad bismo shvatili da smo sitni i nebitni“.

„Međunarodna pozicija Srbije unazad najmanje 30 godina nije dobra, a ni sada nije nešto posebno gora ili bolja nego što je bila”, zaključio je Šebek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari