Šef diplomatije Srbije sa iranskim kolegom: Iran spreman da isporuči Srbiji gas 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom u ministarstvu spoljnih poslova o bilateralnim odnosima i saradnji dve države.

„Saradnja dve zemlje je veoma razvijena i zasnovana na konstruktivnom pristupu i razvijanju odnosa u svim oblastima poljoprivrede, ekonomije, nauka, kulture, prosvete i drugih“, rekao je šef iranske diplomatije tokom zajedničkog obraćanja novinarima nakon sastanka.

Abdolahi je rekao da je sa Dačićem razgovarao o „širokom spektru pitanja o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima dve države“ i izrazio zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg povećanja ekonomsko-trgovinske razmene od 50 odsto.

„Smatram da je Srbija istočna zemlja na zapadu i zapadna zemlja na istoku. Celokupnom Zapadnom Balkanu želim mir, stabilinost, prosperitet i solidarnost država u regionu“, rekao je on.

Govoreći o trenutnoj situaciji oko Kosova, Abdolahi je rekao da Iran „podržava sve mere koje po tom pitanju preduzima Srbija“.

Odgovarajući na pitanje da li je Iran spreman da, kako je najavljeno u oktobru, isporuči Srbiji gas iranski šef diplomatije je rekao da će rado ispuniti tu najavu ukoliko od vlade Srbije dobije poseban zahtev za energentima.

Abdolahi je čestitao narodima dve države 85. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Irana i izrazio zadovoljstvo što su se njihovi predsedsednici sredinom meseca sastali u okviru Sednice generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je rekao da su bilateralni odnosi dve države na veoma visokom nivou i da je Srbija čvrsto opredeljena da sa Iranom razvija svestranu saradnju te će u narednom periodu sagledati u kojim sve oblastima ona može da se razvija.

„Bez obzira na to što je naša spoljnotrgovinska razmena mnogo veća nego što je bila, ona je i dalje relativno mala u odnosu na to kakve su mogućnosti. Ona je do sada ove godine iznosila oko 55 miliona dolara“, rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić se zahvalio Iranu na podršci koju pruža Srbiji u očuvanju njenog teriterijalnog suvereniteta i integriteta i na tome što nije priznao jednostrano proglašenu republiku Kosovo.

„Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država kao što se druge države mešaju u njena unutrašnja pitanja“, rekao je on komentarišući proteste koji poslednja dva meseca potresaju Iran zbog smrti Mashe Amini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari