Šef UNMIK-a ozbiljno zabrinut zbog događaja na Kosovu 1Zahir Tanin, šef UNMIK-a Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šef UNMIK Zahir Tanin saopštio je večeras da sa ozbiljnom zabrinutošću prati događaje na Kosovu, koji su danas kulminirali ostavkama gradonačelnika četiri severne opštine, i ponovio da tarife uvedene na srpsku i bosansku robu krše CEFTA sporazum i trebalo bi da budu povučene.

Tanin je pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržnost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije, saopšteno je iz UNMIK.

„Sa ozbiljnom zabrinutošću pratim nedavne događaje koji su danas kulminirali deklerisanim izjavama ostavki gradonačelnika četiri severne opštine“, naveo je Tanin u saopštenju.

Što se tiče tarifa uvedenih na na srpsku i bosansku robu, Tanin je ponovio da „takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene“.

Da podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas sekretarijatu CEFTA uputila formalni zahtev za direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta CEFTA, kako bi se rešio problem, koji je, uvođenjem takse od 100 odsto na srpske proizvode, napravila Priština, kršeći CEFTA sporazum.

Veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se danas na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas, povodom obeležavanja dana Kosovskih snaga bezbednosti, da će sledeće godine KBS obeležiti „Dan snaga“ kao najmlađa vojska na svetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari