Selaković: Apsurdno je stanovište da Slovenija ima veći interes na Kosovu od Srbije 1Nikola Selaković Foto: FoNet/MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je apsurdno stanovište nekih političkih činilaca u Ljubljani da Slovenija ima veći i legitimniji interes na Kosovu nego Srbija i da svako ko je priznao samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova krši medjunarodno pravo i povredjuje teritorijalni integritet Srbije.

„To što je Srbija odlučila da ne problematizuje ovo pitanje u odnosima sa Slovenijom, sa kojom želimo da imamo partnerske, stabilne i obostrano korisne odnose, ne znači da odobravamo i da ćemo ikada odobravati poziciju Slovenije kada je reč o našoj južnoj pokrajini“, navodi se u pisanoj izjavi Selakovića koju je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da ne osporava Sloveniji pravo da zauzima stav po bilo kojem spoljnopolitičkom pitanju i da to pitanje tretira kao svoj državni interes, ali, isto tako, Slovenija ne bi smela da uskraćuje Srbiji pravo da štiti sopstvene državne i nacionalne interese.

„Svakako ne bi trebalo da potencira da je njen državni interes osporavanje državnih interesa Srbije“, naveo je Selaković.

On je naveo da Slovenija treba da pokaže minimum pristojnosti i malo diplomatskog takta i ne dirati Srbiju „tamo gde je najosetljivija“ ako želi da neguje partnerske odnose sa njom.

„Srbija, štiteći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiti i međunarodno pravo, a oni koji su priznali samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova prekršili su medjunarodno pravo i povredili teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari