Selaković i Đurić u Bogoti na inauguraciji novog predsednika Kolumbije 1foto FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je u Bogoti inauguraciji novog predsednika Кolumbije, Gustava Fransiska Petra Urege, a na snimku se vidi da je sa Selakovićem bio i srpski ambasador u SAD Marko Đurić.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, on je novom kolumbijskom predsedniku preneo lične čestitke Aleksandra Vučića.

Prema navodima Selakovića, predsednik Kolumbije je izrazio želju da se što skorije sretne sa Vučićem.

Kolumbija je četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, podsetio je Selaknović, ističući da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija „brojne potencijale sveobuhvatne saradnje“.

Konstatujući da je inauguracija bila jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, on je naglasio da je to bila prilika i da razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvanicnicima latinoameričkih država.

Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju Kosova ali i da one koji su ga priznali „upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima“, rekao je Selaković, a prenosi MSP u saopštenju.

Selaković je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom i naglasio da „Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

Srpski ministar se u Bogoti sastao sa i šefom diplomatije Brazila Кarlosom Alberom Frankom Fransom.

Selaković će naredna dva dana boraviti u zvaničnoj poseti Кostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima. Turneju po Latinskoj Americi završava u Venecueli.

Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro stupio je u nedelju na dužnost obećavajući borbu protiv nejednakosti i preokret u zemlji čija je istorija bila obeležena dugogodišnjim ratom između vlade i geriskuh grupa.

Senator Gustavo Petro, bivši član gerilske grupe M-19, pobedio je izborima u junu konzervativne kandidate, podseća FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari