Selaković: Napadi zbog potpisa sa Lavrovim su pokušaj disciplinovanja Srbije 1foto EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova cizjavio je danas da napadi koji su usledili posle njegovog potpisivanja plana konsultacija dva ministarstva sa ruskim šefom diplomatije Segejom Lavrovim, predstavljaju „pokušaj disciplinovanja Srbije i naše principijelne spoljno-političke pozicije“.

„Nije reč u tom potpisivanju ni o kakvoj političkoj zaveri ni zloj nameri. Nema pravnu važnost i isto potpisujemo sa mnogim državama u svetu“, rekao je Selaković za TV Hepi.

Na podsećanje da je izjavio kako Srbija neće priznati referendume u Ukrajini, koji su upravo održani, on je naveo da je međunarodno pravo „jasno“.

„Ako bi menjali svoj principijelni stav, pucali bismo sami sebi u nogu, pljunuli bi na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN). Stav je racionalan, razuman. Kako bismo onda branili našu poziciju ostanka Kosova u Srbiji“, rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji jer i tu ima ima svoj racionalni pristup.

Na pitanje o mogućnosti da Rusija bude izbačena iz UN, ili da joj se oduzme pravo veta, on je rekao da nije mali broj ljudi govorio o tome što znači da „neko tu ideju verovatno ima u glavi“.

„Za nas je od suštinske važnosti da je Rusija u SB UN, koja brani naše interese povodom Kosova. Bez nje, to bi bilo za nas katastrofa“, rekao je Selaković, navodeći da se nada i veruje da to neće desiti i da će što pre doći do mira između Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari