Selaković sa Zijade: Srbija će insistirati na poštovanju Rezolucije 1244 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šeficom Misije UN na Kosovu i Metohiji Karolinom Zijade i istakao značaj kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova u Savetu bezbednosti UN.

Selaković je napomenuo da je to način da se međunarodna zajednica redovno i transparentno informiše o stanju na terenu, položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo.

On je izrazio duboku zabrinutost za položaj Srba na Kosovu i Metohiji, iznoseći konkretne primere jednostranog i provokativnog delovanja Prištine.

Selaković je konstatovao da su jednostrani akti i provokacije Prištine sve veća pretnja miru i stabilnosti u regionu, i izrazio nadu da će to jasno, iznošenjem činjenica, biti reflektovano u izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će 20. aprila biti predstavljen pred Savetom bezbednosti UN.

Izrazio je uverenje da će Zijade svojim radom doprineti očuvanju prisustva i uloge UNMIK na Kosovu i Metohiji, kao i unapređenju svih segmenata delovanja Misije.

Ministar je poručio da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, podvukavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je rekao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu, naglasivši da je Beograd ispunio svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje, uključujući stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari