Oko 111 država priznalo je našu nezavisnost, uprkos stalnom neprijateljstvu Srbije i Rusije, prema nama, što je za žaljenje, tvrdi u autorskom tekstu za Fajnenšel tajms, vršilac dužnosti šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi. On konstatuje da su „naši bivši neprijatelji uspeli da odlože pristupanje Kosova globalnim obrazovnim i naučnim organizacijama, poput Uneska, uz podršku Severne Koreje i režima Bašara al-Asada“, koji su glasali protiv članstva Kosova.

„Kosovo je nastavilo dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa i potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, naš prvi zvaničan politički i trgovinski pretpristupni sporazum sa Briselom. Kosovo je, takođe, postalo, olimpijska nacija i takmičićemo se prvi put ovog leta na Olimpijskim igrama u Riju. Naša vlada je prepoznata i po svom stavu u borbi protiv nasilnog ekstremizma i doprinosu globalnoj koaliciji protiv Islamske države. Američki sekretar Džon Keri naveo je prilikom nedavne posete Kosovu da su Kosovari regionalni lideri u borbi protiv nasilnog ekstremizma i promovisanju međuverskog dijaloga. Naravno, želimo da tempo promene bude brže. Iako smo zabeležili najviši prosečni rast bruto domaćeg proizvoda na Zapadnom Balkanu u proteklih osam godina, potrebno je da ostvarimo ostale ciljeve sa evroatlantske agende. Kasnije ovog meseca Evropska komisija će poslati tim u Prištini da bi, kako se nadamo i očekujemo, potvrdili da smo ispunili osam preostalih kriterijuma od 95 potrebnih da bi se dobio bezvizni sistem za EU. Takođe se nadamo da ćemo se na narednom samitu NATO u Varšavi postarati da Kosovari dobiju mesto i ulogu koje zaslužuju u bezbednosnoj arhitekturu Evrope“, ističe Seljimi.

Kosovski zvaničnik poručuje da je „za primenu ambicioznih političkih i ekonomskih ciljeva potrebna podrška naših saveznika u Evropi i SAD“. U tom kontekstu, naglašava da je „našim ljudima potrebno da znaju da ih evropski lideri u Briselu, Berlinu i Londonu nisu zaboravili i da je naše članstvo u EU i NATO u krajnjoj liniji, realno.

„Pored vizne liberalizacije, ključno je za budućnost Kosova da naše mlado, obrazovano stanovništvo dobije pristup tržištima EU i programima, kao i međunarodnim multilateralnim instrumentima. Izbor bivšeg premijera Hašima Tačija za predsednika Kosova u našem parlamentu bio je vitalan za demokratski proces. Demokratiju i prateći proces u parlamentima nikada ne treba da poraze molotovljevi kokteli i napadi suzavcem. Interesima naše zemlje se najbolje služi tako što ćemo biti punopravan i aktivan član međunarodne zajednice i nastaviti put evropske integracije. Napredak Kosova neće biti talac nacionalista u Srbiji i na Kosovu“, zaključuje on.

„Sve češće nasilje“

Berlinski list Tagescajtung piše da se razmirice na Kosovu sve češće rešavaju nasiljem. „Najspornija tema su specijalna prava za srpsku manjinu“, ističe ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari