Zašto Sergej Lavrov zbog situacije na Kosovu govori o velikoj eksploziji u Evropi? 1Foto: EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Iz Moskve redovno dolaze zapaljive izjave koje nikako nisu u interesu mira i stabilnosti, povratka poverenja i razumevanja između naroda i država, jer bi Rusiji najviše odgovaralo da situacija na Kosovu eksalira. Za Srbiju je jedini izlaz da u vremenu globalnog prestrojavanja za sebe traži međunarodno priznatu vojnu neutralnost i stratešku autonomiju, kažu sagovornici Danasa komenatrišući izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Lavrov je povodom dešavanja na Kosovu rekao da je situacija alarmantna i da se može desiti velika eksplozija u centru Evrope.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji, za Danas kaže da sa te strane sveta, iz Moskve, redovno dolaze jako zapaljive izjave koje nikako nisu u interesu mira i stabilnosti, povratka poverenja i razumevanja između naroda i država.

– Te izjave su uglavnom podređene interesima Rusije i rata koji vodi u Ukrajini. Kako i kome može biti u interesu „veliki prasak u centru Evrope“, da upotrebim modifikaciju Lavrovljeve izjave terminom iz eksperimentalne fizike, na kraju krajeva kako bi to koristilo i samoj Rusiji, a pogotovo Srbiji. Nama je dosta i ratova i eksplozija. Nama treba Evropa mira i saradnje, od Atlantika do Urala, ona koju sanja svaki njen građanin decenijama – navodi on.

A poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari ukazuje da bi Rusiji najviše odgovaralo da situacija na Kosovu eksalira, jer bi to značilo da postoji još jedan sukob u Evropi.

– Takođe, to je i skretanje paznje sa njihove neuspešne invazije na Ukrajinu i unutrašnjih problema, sukoba među vojskom i paravojnim formacijama. Ne verujem da će  doći do dalje eskalacije sukoba, ali treba da se podsetimo kako smo došli do ove situacije – prvo napustanje institucija na severu Kosova, i kreiranje pravnog i bezbednosnog vakuuma; sledi bojkot izbora na severu i prepuštanje opština Albancima i konačno povlačenje ogromnog broja Srba na miting za podršku predsednika Vučica – kaže on za Danas.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, smatra da je Kosmet jedna od neuralgičnih tačaka Evrope o čemu najbolje svedoči činjenica da međunarodne mirovne snage moraju da budu prisutne kako bi održavali mir.

– Slično je i sa BiH. Ovde i istok i zapad svako iz svog razloga i interesa gleda da održava tenziju kako bi mogli po potrebi da izazovu rat. Za Srbiju je jedini izlaz da u ovom vremenu globalnog prestrojavanja za sebe, ali i za okruženje traži međunarodno priznatu vojnu neutralnost i stratešku autonomiju. Sve drugo nas stavlja na prvu liniju konfrotacije, a to je opasnost po opstanak i naroda i države – zaključuje on za Danas.

Sve informacije o dešavanjima na Kosovu možete pročitati u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari