Šešelj: Službe bezbednosti nisu u nadležnosti Nikolića 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Zbog čega premijer Srbije Aleksandar Vučić dozvoljava Tomislavu Nikoliću da licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti Srbije i civilnim i vojnim kada to nije u njegovoj nadležnosti, kada je to iskjljučivo u nadležnosti Vlade.

Pogotovu to nije u nadležnosti Nikolića koji je čim je preuzeo dužnost predsednika Republike napravio skandal u javnosti iznevši tvrdnju da njega službe bezbednosti prisluškuju i prate, rekao je danas u Skupštini Srbije u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima Vojislav Šešelj, poslanik i lider Srpske radikalne stranke napominjući da su službe bezbednosti demantovale predsednika Republike da su ga prisluškivale, već da su su prisluškivale bezbednosno interesantne osobe iz sfera kriminala i da su tako otkrili da Nikolić sa njima stupa u kontakte.

Šešelj je upitao i zbog čega nisu isterani do kraja Nikolićevi kontakti sa krimninalcima, već je sva odgovornost bačena na službe bezbednosti. Uz ogradu da nema namere da brani službe bezbednosti, svestan problema i neporofesionalizma koji tamo postoje, on je apelovao na sređivanje situacije u službvama bezbednosti, po civilizacijskim standardima, a ne po željama moćnika.

“Imamo sada obaveštenja u medijima da službe prate i špijuniraju ministre u Vladi Srbije, a kada sam se bolje raspitao saznao sam da nije reč o špijuniranju mninistara, nego o tome da su neki ministri održavali kontakte sa bezbednosno interesantnim licima, pa su tako uhvaćeni inflagrantno i umesto da oni odgovaraju zbog tih kontakata, krive su službe. Službe možda jesu krive, ali za neke druge stvari, a ne zato što nisu po volji ministara i predsednika Republike“, istaklao je Šešelj, upitavši zbog čega još nije donet pravilnik o kontaktima ministara sa stranim ambasadorima s obzirom da ministri, kako je naveo, više vremena provode u ambasadama nego u vladi. Uopšte ne nipodaštavam špijune nižeg ranga, ali su najopasniji špijuni najvišeg ranga, pogotovo špijuni u Vladi Srbije.

Radoslav Milojičić, poslanik Demokratske stranke, pitao je zašto se odbornik Srpske napredne stranke iz opštine Vračar, Uglješa Mrdić, šalje na mirovnu konferenciju u London na kojoj se govori o bezbednosnoj situaciji na Bliskom istoku. ”Šta šef bilo koje odborničke grupe u Srbiji tražio na mirovnoj konferenciji u Londonu i zbog čega opština Vračar plaća dnevnice, vize i sve ostale troškove Mrdiću za putovanje“, pitao je Milojičić.

On je negodovao i zbog čeg je ukinuta Ulica Zorana Đinđića u Ivanjici i upitao da li je zbog toga „makar nekoga iz SNS, a pre svega Aleksandra Vučića „.

„Bez obzira na političke razlike i sve ono što mislimo jedni o drugima, Zoran Đinđić je bio premijer Vlade Srbije koji je dao svoj život za bolju Srbiju, molim vas da shvatite kakvu su grešku učinili vaši partijski poslušnici i tražite da promene odluku“, rekao je Milojičić, upitavši i zašto premijer već dve godine koordinira službama bezbednosti i zašto do sada nije bilo sednice Odbora za kontrolu Skupštine Srbije s obzirom na situaciju u zemlji.

A poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je kada će biti ispitana politička pozadina ubistva Zorana Đinđića, ko je isključio kamere na dan ubistva i tražio je da se ispita uloga tadašnjeg potpredsednika DS Čedomira Jovanovića koji je u zatvoru posećivao Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Skupštine Srbije kada će zakazati posebne sednice o bezbednosnoj i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji u vezi migrantske krize, kao i posebnu sednicu o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari