Simbolika sledeće runde u Severnoj Makedoniji: Kumanovski ili Prespanski sporazum 1Foto: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Kosovski premijer Aljbin Kurti, boraveći danas u Skoplju, ocenio je, da je izbor Severne Makedonije za mesto sledećeg sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivu – simboličan.

„Ne zaboravimo da je 9. juna 1999. u Kumanovu potpisana kapitulacija Miloševićeve Jugoslavije i ulazak NATO snaga. Mislim da su ovi simbolični elementi Severne Makedonije bili važni da nas visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozove u Makedoniju na sledeći sastanak“, poručio je Kurti.

Za 18. mart najavljen je novi susret njega i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i to u Severnoj Makedoniji.

Vučić je gostujući na RTS-u, u utorak uveče, blago ironično rekao da je Severna Makedonija odabrana zato što je eto (visoki predstavnik) Žozep Borelj hteo da to bude tamo.

U vezi francusko-nemačkog predloga, poznatog kao evropski sporazum za Kosovo, koji je bio tema, sastanka Vučića i Kurtija u ponedeljak 27. februara u Briselu, postoje oprečna tumačenja.

Po jednima se tvrdi da je dogovoreno potpisivanje na sledećem sastanku, po drugima (srpska strana) da će umesto potpisivanja biti sledeće runde na kojoj će se prvo dogovarati primena (implementacija, mapa puta).

Međutim, sem Kumanovskog, koji pominje Kurti, postoji noviji sporazum, iza koja je stajala Evropska unija, koji bi se mnogo više simbolički mogao da veže za Severnu Makedoniju.

Naime, Makedonija i Grčka zaključile su 17. juna 2018. sporazum o rešavanju spora oko imena,u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera, prema kojem će novo ime Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas u prisustvu premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Aleksis Cipras, koji je posle potpisivanja sporazuma u grčkom mestu Psarades prešao na makedonsku stranu Prespanskog jezera, prvi je grčki premijer koji je posetio Makedoniju.

Makedonski premijer Zaev je rekao da je država ponosna što je izabrala „rešenje koje ujedinjuje“.

„Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje pomerili smo planine“, rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin „izraz posvećenost ipronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države“. „Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo“, dodao je.

Povodom kompromisa u kome „svi dobijaju ponešto“, komesari Federika Mogerini i Johanes Han, su ocenili su da je reč o istorijskom danu.

„Mnogi su bili skeptični da će biti dogovora, a dva premijera i ministri spoljnih poslova bili su istrajni u tome da ga postignu. Dve strane su nas Evropljane učinile ponosnim ‘vin-vin’rešenjem koje su potpisali. Nadam se da će ovo biti inspiracija mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, kao i celoj Evropi. Ovaj dogovor je pokazao Evropi i svetu da svaki problem može da se reši dijalogom i liderstvom,“ kazala je Mogerinijeva.

„Ovo je istorijski dan i mogućnost za građane Severne Makedonije da dobiju pozitivne odgovore za evroatlantske integracije“, ocenio je Han.

Grčki premijer Cipras je istakao da je na Prespanskom jezeru počelo pisanje nove srećne pesme i otkrio je da je ljubitelj balkanske muzike.

„Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesmena Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu…Imamo pesmu koja će slaviti mir“, rekao je Cipras.

Pomenuo je i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu, gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno „poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje prethodnih 25 godina“.

Odmah nakon potpisivanja „istorijskog sporazuma“ o novom imenu Makedonije, Cipras i Zaev uputili su se gliserom na suprotnu obalu, u mesto Oteševo, gde se održao radni ručak.

Dvojica premijera su imali priliku da prošetaju obalom i da porazgovaraju.

Prisustvovali su još i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Metju Nimic, komesari EU Mogerini i Han, podsekretar UN za politička pitanja Rozmari di Karlo, ambasador EU u Skoplju Samujel Žbogar, makedonska ministarka odbrane Radmila Škerinska Jankovska, ministar za evropska pitanja Bujar Osmani…

Nakon toga, u septembru 2018. je održan konsultativni referendum u Makedoniji, na koji je izašla trećina birača, oko 600.000 od ukupno milion i osamsto hiljada glasača.

Od izašlih 91 odsto je odgovorilo „da“ na pitanje da li su za članstvo Makedonije u EU u NATO sa prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, napisao je na Tviteru da je lično bio prisutan kada je šefica diplomatije EU Federika Mogerini obećala Zaevu da će mu, čim sa Ciprasom reši pitanje imena, do kaja godine biti pokrenuti pregovori sa EU.

To otvaranje se međutim nije dogodilo tako brzo. Pristupni pregovori EU i Severne Makedonije, u paketu sa Albanijom, otvoreni su tek u leto 2022.

U međuvremenu je, u proleće 2020. Severna Makedonija postala članica NATO.

Prethodno, Zoran Zaev je u decembru 2021. podneo ostavku na mesto premijera, nakon poraza na lokalnim izborima.

U januaru 2022. je izabrana vlada Dimitra Kovačevskog.

Aleksis Cipras je priznao poraz na izborima u julu 2019. u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari