"Siniša Mali ne podnosi ostavku" 1Fonet

Siniša Mali ne planira da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Beograda, rečeno je Danasu u vrhu vlasti.

 Sagovornici našeg lista kategorički su demantovali izveštavanje medija da će Siniša Mali u narednim danima podneti ostavku, a da će Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika preuzeti funkciju prvog čoveka Beograda.

Iako ovo nije prvi put da se u javnosti spekuliše o smeni ili ostavci Siniše Malog, usled različitih okolnosti i afera koje su pratile njegov javni angažman, priču o eventualnoj ostavci ovog puta inicirali su razlozi koji povezuju gradonačelnika sa događajima u Savamali. Ostavka prvog čoveka Beograda prvi je i osnovni zahtev protesta inicijative Ne da(vi)mo Beograd (NDB), koja već dva meseca unazad organizuje okupljanje građana zbog bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

– Najave ostavke Siniše Malog doživljavamo samo kao nekakvu vrstu „probnih“ balona, koji služe daljim kalkulacijama vlasti. Nema iza toga ni odgovornosti, a kamoli kajanja – ističe za Danas Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd.

On podseća da se „više od dva i po meseca od događaja u Hercegovačkoj ulici ne znaju nikakve pojedinosti“.

– Niti je neko zaista odgovarao građanima za svoja činjenja ili ne činjenja, a mi ovde govorimo o ljudima koji vrše javne funkcije za koje bi trebalo da polažu račune građanima. Inicijativa ne davimo Beograd ostaje pri zahtevima koji su izneseni na prvom protestu, a za dalja tumačenja ili akcije mislim da je najbolje da sačekamo i vidimo šta će se stvarno desiti, ili što bi se sportskim rečnikom reklo – lopta je sada na njihovoj strani – napominje sagovornik Danasa.

On najavljuje sledeći protest za 13. jul, uz isticanje da se od toga neće odustati.
Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, odgovorio je pitanje Danasa da li Siniša Mali podnosi ostavku rečima: „Znate li vi koliko mi imamo posla? Ne možemo svakodnevno da se bavimo demantovanjem pisanja medija“.

Inicijativa Ne davimo Beograd objavila je juče saopštenje u kojem se navodi da „umesto da odgovara za optužbe da je učestvovao u planiranju, organizovanju, sprovođenju i zataškavanju zločina u Hercegovačkoj ulici, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali već mesec dana izbegava javnost“.

– Prošlo je mesec dana kako je tehnički premijer i mandatar buduće Vlade priznao učešće „najviših organa vlasti u Beogradu“ u akciji noćnog rušenja Savamale i maltretiranja građana koji su se tamo zatekli. Time je, ako ništa drugo, potvrđena politička odgovornost Siniše Malog za ovo zlodelo, kao i to da je u bar tri navrata lagao kada je tvrdio da Grad Beograd nije učestvovao u samoj akciji. Prošlo je mesec dana kako se Siniša Mali nije obratio javnosti, osim saopštenjima press službe i osmesima sa diplomatskih prijema i putovanja u NJujork i Minsk. U trenutku kada je gradska vlast optužena za protivustavno lišavanje slobode sopstvenih građana i nezakonito rušenje imovine, čovek na čelu te vlasti ne nalazi za shodno da se obrati građanima, a kamoli da snosi odgovornost za ono šta je učinjeno – piše u saopštenju Inicijative.

Ističe se da Siniša Mali tako „već mesec dana de facto ne obavlja dužnost gradonačelnika“.
– NJega nema, osim u po kojem saopštenju o novom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda ili iznenadnom obilasku „noćnog marketa“. Gde je? Šta radi? Kako provodi dane? Šta čeka? Beograd ima gradonačelnika još jedino na listi zahteva za krivičnu i političku odgovornost onih koji su isplanirali, organizovali, sproveli i ignorisali zločinački poduhvat u izbornoj noći u Savamali.
Zahtevamo da prestane da se skriva, da prestane da beži od javnosti, da preuzme odgovornost i snosi posledice za svoja dela. Nema povlačenja. Zahtevi ostaju isti: Svi počinioci moraju odgovarati. Neće im proći! – završava se saopštenje inicijative Ne davimo Beograd.

Zahtev građanskih protesta u Beogradu kojima se traži ostavka Siniše Malog, podrazumeva i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, predsednika Skupštine grada Beograda Nikolu Nikodijevića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikolu Ristića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari