Skupština Kosova: Opozicija optužila Tačija za blokadu CIK Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Skupština Kosova završila je višečasovnu raspravu na vanrednoj sednici na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila blokada Centralne izborne komisije (CIK) za koju je, prema optužbama pojedinih poslanika, kriv predsednik Kosova Hašim Tači.

U toj instituciji važeći mandat ima samo predsednica CIK-a Valjdete Daka, dok je ostalim članovima mandat istekao sredinom prošle godine.

Poslanici opozicije su optužili Tačija da namerno odugovlači sa imenovanjem članova CIK-a jer mu ne odgovaraju rezultati prošlih izbora na osnovu kojih se Demokratska partja Kosova, najveća stranka vladajuće koalicije, onemogućava da ima dva člana u toj instituciji.

Opozicija je najavila da će tokom ove ili naredne nedelje Ustavnom sudu Kosova dostavili zahtev za ocenu ustavnosti ponašanja kosovskog predsednika u vezi sa imenovanjem članova CIK-a.

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da ta skupštinska rasprava predstavlja direktno mešanje parlamenta u ovlaščenja predsednika Kosova.

Sednica je sazvana na zahtev opozicionog Demokratskog saveza Kosova i Samooopredeljenja.

Rad kosovskog parlamenta je od oktobra prošle godine sveden na parlamentarne rasprave bez konkretnih rezultata ili stavova zbog opstrukcije vlasti i opozicije na predloge zakona ili rezolucija.

U toku ove nedelje to je bila druga vanredna sednica, a zbog nedostatka kvoruma nije uspela da glasa o predlogu rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari