Skupštinska rasprava pod vizirima neće biti laka 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednica parlamenta Maja Gojković, kako navode pojedini mediji, definitivnu odluku o datumu održavanja sednice Skupštine Srbije doneće  u naredna dva dana, a na osnovu epidemiološke situacije i preporuka struke.

Takva najava održavanja sednice usledila je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da bi parlament mogao da nastavi sa radom u ponedeljak ili utorak naredne nedelje uz dolazak što manjeg broja policijskih službenika i administrativnih radnika u Skupštinu. Predsednik je ocenio i da tih  dana kada bude zasedao parlament ne mora da dođe hiljadu ljudi, već uglavnom poslanici, a ne mora da radi ni bife, ni restoran.

„Ne moraju ta dva dana svi da jedu ćevape“, naveo je predsednik  države i objasnio da ni u Predsedništvu ne radi restoran svaki dan, a ljudi tamo rade neprekidno.

Poslanici vlasti i opozicije slažu se sa predsednikom da ne moraju  tih dana da jedu ćevape, ali i navode da je važno da parlament zaseda na bezbedan način. Niko od naših sagovornika, međutim, unapred ne želi da pretpostavlja  kako će izgledati žučne rasprave u parlamentu pod maskama i vizirima, ali kažu da neće biti baš lako.

Ne žele da pretpostavljaju ni da li će vreme za raspravu, zbog bezbednosti  poslanika, biti skraćeno i da li će se pojedini poslanici odreći, bar ovoga puta, beskrajnih priča i kritika, van dnevnog reda. Svi uglavnom odgovaraju da će se pridržavati saveta struke, ali takođe nemaju ni odgovor kako će biti obezbeđena fizička distanca među poslanicima u plenarnoj sali, ako se zna kakav je raspored sedenja u parlamentu.

Poslanici vlasti u šali kažu da će se rasporediti u klupe koje su namenjene opoziciji, a koja ionako najavljuje nastavak bojkota, i da će tako obezbediti neophodnu distancu.

„Ja nijednom nisam ušao u restoran u ovom sazivu i ne jedem ćevape. A Vučiću poručujem neka jede lignje i neka ne priča punim ustima. A što se same sednice parlamenta tiče, kada ona bude formalno sazvana, u zavisnosti od dnevnog reda i od toga kakvi će uslovi biti obezbeđeni u velikoj sali parlamenta zavisiće i moje učešće. Da ne bude spora, ja želim da učestvujem u toj sednici, ali ne u cirkusu i nečemu što bi bilo protivno minimumu bezbednosti i poslanika i onih koji rade oko poslanika. Sigurno da može da se obezbedi  sigurnost, ali nije moje da učim bilo koga kako se to radi. Kada sednica bude sazvana i nakon procene mera bezbednosti, saopštiću da li ću učestvovati u radu ili ne“, kaže za Danas Zoran Živković, poslanik Nove stranke.

Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke, decidiran je da će prisustvovati sednici i da će „sednica teći u skladu sa preporukama struke i kako mora u datim okolnostima“.

Marko Đurišić, bivši poslanik SDS, kaže da će prisustvovati sednici i da veruje da se brzo može pronaći način da se obezbede potrebne zaštitne mere za sve koji učestvuju u pripremi i pomažu u sprovođenju sednice, kao što je to uostalom slučaj u svim evropskim zemljama.

„Svakako ću poštovati stav predsednice parlamenta koji će, kao što je između ostalog i jasno rečeno, biti zasnovan na praćenju epidemiološke situacije i mišljenju struke“, kaže za Danas Đorđe Milićević, potpredsednik parlamenta.

Šefica poslaničkog kluba SMS Tatjana Macura nema dilemu da sednici parlamenta treba da prisustvuje, jer kaže da ako mogu lekari, trgovci, poštari, zašto ne bi mogli i narodni poslanici da rade pod maskama i vizirima.

Njen stranački kolega Vladimir Đurić kaže da će epidemiološke mere biti takve da omogućavaju nesmetan rad.

„Još ne znamo ni tačan datum, ni dnevni red sednice, pa ni mere koje nas očekuju“, kaže on.

Na pitanje zar nije bilo bezbednije da sednica bude onlajn, odnosno putem video-linka, on kaže da  e-parlament nažalost nije sistem koji omogućava onlajn plenum. Napominje da je za to potrebna dorada sistema i izmena Poslovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari