U susret konsultacijama sa Anom Brnabić: Ko će predsedavati skupštinskim odborima? 1foto: R.Z./ATAImages

Sastanku, koji je za četvrtak zakazala novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a na kome bi trebalo da bude postignut dogovor oko izbora predsednika i zamenika skuštinskih odbora, neće prisustvovati predstavnici Srbija protiv nasilja i koalicije Nada.

Iz opozicije poručuju da će prihvatiti mesta u odborima, ali da neće davati predsednike i zamenike predsednika.

Na prethodnim konsultacijama, kojima deo opozicije nije prisustvovao, dogovoreno je da će opozicija predsedavati u dva od 20 skupštinskih odbora. U prethodnom sazivu opozicija je predsedavala u tri skupštinska odbora – za zaštitu životne sredine, kulturu i informisanje i spoljne poslove, ali bez nekog velikog uticaja, s obzirom na to da je u odborima većinu imala vlast.

Branko Pavlović, šef poslaničke grupe MI – Glas iz naroda, kaže za Danas da će oni svakako prisustvovati sutrašnje sastanku i da će prema već dogovrenim kvotama mesto predsednika Odbora za dijasporu pripasti njihovoj poslaničkoj grupi.

Taj odbor u narednom periodu trebalo bi da vodi Dragan Stanojević, poslanik MI – Glas iz naroda.

Odbor za obrazovanje, kako nezvanično saznajemo, vodiće Bogdana Koljević Grifit, poslanica „MI – Glas iz naroda Branimir Nestrović“.

Aleksandar Pavić, poslanik ove poslaničke grupe, tu informaciju nam je potvrdio najavljujući prisustvo na konsutacijama kod predsednice parlamenta.

Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, kaže za Danas da njenoj poslaničkoj grupi pripada jedno mesto predsednika odbora i jedno zamenika. To bi, kako kaže, trebalo da budu Odbor za evropske integracije i Odbor za poljoprivredu.

Kovač će po svemu sudeći i dalje voditi Odbor za EU, kao i u prethodnom sazivu, dok bi zamenik Marijana Rističevića u odboru za poljorivredu i šumarstvo trebalo da bude Jožef Tobijaš iz Saveza vojvođanskih Mađara.

U SPS kažu da još ništa nije precizirano po pitanju odbora i da bi konačan raspored trebalo da se utvrdi sutra na konsultacijama kod Ane Brnabić.

Nezvanično saznajemo da će šef skuštinskih naprednjaka Milenko Jovanov i u ovom sazivu predsedavati jednim od najvažnijih odbora -Administrativnim odborom.

Veroljub Arsić će ponovo voditi Odbor za finansije, Igor Bečić Odbor za kontrolu službi bezbednosti, dok bi Odbor za kulturu i informisanje, kako nezvanićno saznajemo, mogao da vodi Nebojša Bakarec, koji je u prošlom sazivu bio zamenik u tom odboru.

Nezvanični izvori Danasa tvrde da će Odbor za spoljne poslove voditi Marina Raguš, Milimir Vujadinović Odbor za zaštitu životne sredine, Ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, a Odbor za prava deteta vodiće Ana Brnabić. Taj odbor uvek po funkciji vode predsednici Skupštine Srbije.

Među članovima Odbora za pravosuđe nema naprednjaka Vladimira Đukanovića, koji je u prošlom sazivu bio predsednik tog odbora.

Deo opozicije ostaje pri starom stavu da neće na konsulacije kod predsednice parlamenta.

„Mesta u odborima ćemo prihvatiti, ali smo jasno rekli da nećemo davati predsednike i zamenike predsednika. To je bio zajednički stav opozicije i pri tom stavu ostajemo“, kaže za Danas Predrag Marsenić, poslanik Novog DSS.

Njegov koalicioni kolega iz POKS-a Vojislav Mihailović pojašnjava da oni neće učestvovati na konsultacijama oko učešća u odborima i izboru zamenika predsednika radnih tela skupštine, jer je poznat stav da su izbori bili puni neregularnosti, a naročito u Beogradu gde je bila prisutna izborna krađa.

Pavle Grbović, zamenik šefa poslaničke grupe SPN, kaže da jedini razgovor koji je u ovom trenutku potreban jeste razgovor o sprovođenju preporuka ODIHR-a. Konsultacije o zamenicima predsenika odbora su marginalna tema u ovom trenutku i opozicija na te stvari neće da gubi vreme i energiju.

Za razliku od Grbovića, Radomir Lazović, šef poslaničke grupe ZLF-a, smatra da mesta u odborima jesu važna pitanja, da opozicija treba da preuzima sve institucije i radna tela, ali da u ovom trenutku prvo mora da se reši kriza nastala krađom izbora koju je ceo svet video.

„Zbog velike političke krize koja je nastala krađom izbora u decembru, mi ne možemo učestvovati ni u jednim drugim razgovorima sa vlašću, osim o tome kako da se ispune zahtevi opozicije za izlazak iz krize nastale krađom izbora. Zato na konsultacijama o odborima i radnim telima, nećemo učestvovati“, zaključuje Lazović.

Ana Brnabić je za četvrtak 28.marta u 9 sati zakazala je konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa u vezi sa izborom predsednika i zamenika u 20 skupštinskih odbora.

Ranije je dogovoreno da našu delegaciju pred Parlamentarnom skupštinom OEBS vodi Sandra Božić, da šef naše delegacije pred parlamentom Crnomorske ekonomske saradnje bude Igor Bečić, Mediterana Veroljub Arsić, a Centralnoevropske inicijative naprednjak Darko Laketić.

Šef delegacije pri Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja je Aleksandar Čotrić, NATO Vladimir Đukanović, Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti Milovan Drecun – SNS, dok će ekipu u Parlamentarnoj skupštini frankofonije voditi operska diva i poslanica SNS Jadranka Jovanović.

U parlamentu je prvi put ustanovljen i Forum Srbije i Republike Srpske i njega će voditi naprednjak Dušan Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari