Koji SNS mamac opozicija ne sme ponovo da proguta: Analiza Cvijetina Milivojevića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U Narodnoj skupštini se ne dešava ništa novo. Vidimo samo nastavak demonstracije bahatosti i verbalne agresije, a ton tome daje već po navici sam režim. Opozicija je saučesnik u tome, tačnije jedan njen deo pošto vidimo da se deo koalicije “Srbija protiv nasilja” okupljene oko Demokratske stranke i ne pojavljuje na sednicama skupštine. To znači da su delovi opozicije izabrali različitu taktiku, dok, s druge strane, vlast pokazuje da nema nameru da išta menja, navodi u razgovoru za beogradski Medija centar politikolog Cvijetin Milivojević.

Prema njegovom mišljenju poruka vlasti je da ne namerava ništa da menja, jer im je mnogo dobro i upravo tu poruku Aleksandar Vučić šalje preko parlamenta.

„Paralelno, mislim da će se Vučić potruditi da bude što kooperativniji u preporukama OEBS-a koje ga ne mogu zaboleti. I u tome će ići do besmisla i pričati i o potrebi novih zakonskih rešenja. Već 34 godine pratim višestranačje i mogu da kažem da imamo pristojne zakone, i o političkom organizovanju, kao i medijske zakone. Ovde je zapravo stvar političke volje da li je neko spreman da ih primeni”, navodi Milivojević.

On dodaje da je opšte poznato da naprednjaci selektivno primenjuju zakone, te da „ne bi dobili Beograd da nije bilo zloupotreba vlasti tokom kampanje i Vučića, koji svojim imenom i prezimenom natkrili i obesmisli lokalne izbore, koji su najvažniji izbori jer na njima glasači biraju ljude koji mogu da reše njihove kompletne problem”.

Ne bi smelo da se desi opoziciji da na izborima u Beogradu opet “proguta mamac” i raspravlja da li je potrebno uvesti sankcije Rusiji odmah ili pak ratovati sa NATO. Umesto toga treba da podseti beogradsku vlast da je prošlo pet godina kako je predsednik Vučić protivzakonito usred kampanje za lokalne izbore u Krnjači obećao kanalizaciju. Glavno pitanje za te izbore je bilo zašto 200.000 Beograđana koji žive u centralnoj beogradskoj opštini Palilula, pored obale Dunava, nemaju kanalizaciju u 21. veku, a mi se danas pripremamo za neki EXPO i skok u 22. vek”, ističe Milivojević.

Sagovornik Medija centra je pri stavu da je opozicija “još juče” trebalo da najavi jedinstvenu izbornu listu i da to nije stvar toga ko kome nije simpatičan, koje je ideologije i da li je izdajnik ili ne, jer na lokalnim izborima se raspravlja i odlučuje isključivo o tome ko može da reši lokalne probleme.

„Mislim da moraju biti otvorena vrata i za sve ostale stranke opozicije i male stranke, kako nacionalne, tako i građanske, npr. SDS, jer su sve one skupa ostavile 7 odsto glasova ispod cenzusa i ti glasovi su se pre svega prelili SNS-u”, navodi on.

Takođe, podseća da je dosta pisao i pričao o tome koliko puta je Vučić obećao da će se povući sa mesta predsednika stranke, jer je to nespojivo sa mestom predsednika svih građana Srbije i tek je nakon 26. puta ispunio obećanje.

„Ja sam još tokom izborne kampanje 2020. godine pisao da se lista SNS-a ne može zvati “Aleksandar Vučić- Za našu decu” jer je to kopija izborne kampanje Adolfa Hitlera i nacionalsocijalista iz marta 1936. godine, koja je bila pod nazivom Unseren Kindern die Zukunft durch Hitler. S tim da to opoziciji tada nije smetalo. Godine 2022. smo imali situaciju da je pobedila lista “Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve”, a 2023. je pobedila lista “Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane”. To govori da SNS nema podršku, već je ima Vučić lično, ali pošto se nije radilo o predsedničkim izborima 2023. godine, već parlamentarnim, lokalnim, gradskim i pokrajinskim, opozicija je trebalo da kaže da nema izlaska na izbore dok se ne utvrdi da li je to u skladu sa zakonom, a ja godinama tvrdim da nije“, ističe Milivojević.

Milivojević smatra da je dobro što se nakon prošlogodišnjih decembarskih izbora išlo na internacionalizaciju problema izbora u Beogradu i da je vlast sama kriva za to.

Cvijetin Milivojević
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Da su imali malo sluha u izbornoj noći kada je lista oko profesora Nestorovića rekla da neće u koaliciju sa proevropskom opozicijom, ali ni sa vlašću, trebalo je odmah ići na nove, ponovljene izbore“, ističe Milivojević.

On podseća da se predsednik Republike obratio građanima i sa informacijom da se odlaže zasedanje Narodne skupštine.

„Narodna skupština kao zakonodavna vlast je treća grana vlasti, a predsednik je deo izvršne vlasti i ne znam odakle uopšte ideja predsedniku da odlučuje kada će biti održana sednica Narodne skupštine. Isto tako, predsednik je iste večeri rekao da izbori u Beogradu neće biti 28. aprila već 2. juna. Zna se ko raspisuje lokalne izbore, a to je predsednik Narodne skupštine. Ne može predsednik Republike da uzurpira pravo Narodne skupštine. Postoji niz tih primera koji pokazuju sukob interesa da javni funkcioner, u ovom slučaju predsednik Srbije, krši Zakon o sprečavanju korupcije time što pomaže jednoj od političkih stranaka u političkoj utakmici, iako je on predsednik svih građana i po Ustavu odražava državno jedinstvo. To je direktno kršenje i Ustava”, objašnjava Milivojević.

Naš sagovornik je pri stavu da opozicija greši što “guta mamac” o referendumskoj kampanji “za” i “protiv” Vučića jer to vlast i želi.

„Opozicija mora imati u vidu da ćemo u junu imati lokalne izbore i shodno tome treba da se organizuje na pravi način, a ima dobre šanse i u mnogim gradovima i opštinama ako nastupi sa jedinstvenim listama. A ako opet “proguta Vučićev mamac”, pa kandiduje temu uvođenja sankcija Rusiji, onda nema šansi jer se u tom polju SNS najbolje snalazi i oni uvek igraju na catch all varijantu, jer su njihovi glasači ekstremni nacionalisti, ali i građanisti koji bi se sutra odrekli i cele Srbije samo da Beograd uđe u Evropsku uniju. Zato opozicija ne sme da priča nešto što nije tema tih izbora. Čak je i doktor Šapić imao izjavu da će izbori u Beogradu biti vrednosni izbori na kojima će građani odlučivati ko je za državu, a ko je protiv države, a to uopšte nije tema beogradskih izbora, već je tema zašto gospodin Šapić kao bivši gradonačelnik nije završio kanalizaciju u Ovči i Borči”, naglašava Milivojević.

Kada je reč o kandidatima opozicije, Milivojević je pri mišljenju da je veliki problem što vlast uvek isturi Vučića, a opozicija na to nema adekvatnog kandidata kao kontratežu.

„Kada je reč o lokalnim izborima opozicija prvo mora da se izbori da Vučić ne bude kandidat za gradonačelnika, jer se on pojavljuje kao jedan neformalni kandidat za predsednika svih opština i gradonačelnika svih gradova, te prvo moraju to da spreče. Ne mora uvek opcija biti bojkot, nekada to može biti i pasivan otpor“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari