"Nagrada za bezobzirno ponašanje": Vladimir Đukanović pisao Parlamentarnoj skupštini NATO povodom pridruženog članstva Kosova 1Vladimir Đukanović, FoNet/Ognjen Stevanović

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO Vladimir Đukanović izrazio je zabrinutost i razočarenje zbog vest da je na Stalnom odboru PS NATO razmatrano da se status Kosova unapredi iz statusa posmatrača u status pridruženog člana.

„Poštovani gospodine Šerba, sa velikim razočaranjem i zabrinutošću smo primili vest da je na nedavnom održanom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO u Talinu razmatrano unapređenje statusa tzv. „Skupštine Kosova“ u okviru PS NATO, iz statusa posmatrača u status pridruženog člana, pa Vas molimo za obrazloženje ove, za nas, sasvim neočekivane i neutemeljene odluke“, stoji u pismu.

U pismu podseća da da „takozvano „Kosovo“ nije nezavisna država“, te da se ovom odlukom – ne samo pravi presedan u okviru PS NATO, već i direktno krši Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija.

Ukazuje i da „takozvano „Kosovo“ ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, već i većina država članica UN ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosovo“ uključujući i zemlje članice PS NATO“.

Đukanović podseća i da je tokom proteklih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje Kosova.

„Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi „nagradu“ za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih insituticja u Priština i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji“, navodi.

Šef delegacije Srbije navodi i da je delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u PS NATO duže od 20 godina, počev od 2002. godine, i da je ostvarila korektnu i uzajamno korisnu saradnju „o čemu svedoče i ocene o konstruktivnom pristupu naše delegacije u ovoj međšunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije“.

Đukanović poručuje da se Srbija snažno protivi dodeljivanju pridruženog statusa tzv. „Skupštini Kosova“ i da se nada da ova odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju PS NATO. Od predsedavajućeg šef srpske delegacije očekuje i čvrste garancije da ovo pitanje neće biti stavljeno na dnevni red narednog zasedanja.

Uvereni smo da ćete još jednom pažljivo razmotriti ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice. U suprotnom delegacija Narodne skupštine Republike Srbije će biti prinuđena da pažljivo razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO“, zaključuje se u pismu.

Đukanović je takođe istakao i, kako je rekao, veoma nesrećnu koincidenciju da je na dan kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS NATO Srbija „obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije NATO na našu zemlju“.

Šef srpske delegacije ovo pismo objavio je na svom profilu na mreži „Iks“.

Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine Natoa, u Estoniji, odlučio je pre dva dana da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije Skupštine Kosova u tom telu Driton Hiseni.

Zatim su iz PS NATO za Kosovo online rekli da bi se o konačna odluka o pridruženom članstvu Kosova očekuje na plenarnoj sednici u Sofiji krajem maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari