Ovo je istorijski dan za Srbiju, izjavio je predsednik Boris Tadić nakon što je švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu podneo zvaničnu srpsku kandidaturu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Zahtev za ulazak u Uniju podnet je juče po podne u Stokholmu, prestonici Švedske, koja do 1. januara predsedava EU. Delegaciju Srbije, u kojoj su bili i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, šef diplomatije Vuk Jeremić i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević primili su Rajnfelt, ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i evropski komesar za proširenje Oli Ren. Pre svečanog čina podnošenja kandidature Tadić i Rajnfelt razgovarali su u četiri oka, u kasnijim popodnevnim satima članovi dve delegacije održali su zajednički sastanak, a na kraju je Bilt organizovao svečani prijem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Rajnfeltom i Renom, predsednik Tadić je poručio da je svojom vizijom o Srbiji u EU put integracija zacrtao ubijeni premijer Zoran Đinđić i proveo je kroz „mračne dane diktature“. Kako je istakao, Srbija je danas spremna da ostvari taj cilj i viziju, reforme se uveliko sprovode, a zakonodavstvo usklađuje sa evropskim. Tadić je naglasio da Evropa znači „privrženost trajnoj demokratiji“, ne samo zakonima već i vrednostima, a da će Srbija u tu zajednicu ući „sa sopstvenim identitetom“.

Na pitanje izveštača Tanjuga čime bi bio zadovoljan da Srbija postigne do decembra naredne godine, Tadić je odgovorio da će srpske vlasti učiniti sve da do tada dobijemo status zemlje kandidata, kao i da očekuje da ratifikacija SSP u zemljama EU počne „što je pre moguće“.

Upitan o vremenu za koje bi Srbija mogla da postane punopravna članica Unije, Tadić je rekao da „za razliku od nekih zemalja koje su postale deo Unije pre nego što su ispunile sve uslove, Srbija namerava da učini sve“. „Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni“, ocenio je srpski predsednik.

Na istoj konferenciji za štampu, premijer Rajnfelt izjavio je da kandidatura potvrđuje snažnu rešenost i opredeljenost Vlade Srbije, u čemu ima podršku srpskih građana. Pozdravljajući kandidaturu, Rajnfelt je istakao da ovaj korak Srbije nije od značaja samo za nju već i za ceo region.

Evropski komesar Oli Ren naglasio je da je jučerašnji dan „kruna švedskog predsedavanja“ Uniji. „Srbija je prešla dug put u proteklih deset godina i njena vlada je naporno radila da se dođe do tačke na kojoj se danas nalazi. Od nacionalističke prošlosti došla je do evropske budućnosti. Mi u Komisiji jedva čekamo da počnemo da radimo s vama“, poručio je Ren.

Uz zahtev za prijem u članstvo, predsednik Tadić juče je premijeru Rajnfeltu priložio i Memorandum Vlade Srbije, u kojem se ističe da je ulazak u EU strateški cilj zemlje, a da je kandidatura rezultat snažne privrženosti temeljnim idejama, dostignućima i vrednostima Unije.

Nacionalni i kulturni identitet Srbije deo je zajedničkog kulturnog obrasca EU, utemeljenog u maksimi „ujedinjeni u različitostima“, navodi se, između ostalog, u Memorandumu i naglašava da Srbija, istovremeno, baštini zajedničke evropske vrednosti oličene u temeljnim demokratskim načelima.

Srbija želi da, ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u EU, doprinese izgradnji funkcionalnog, održivog, i efikasnog sistema Unije, objašnjava se u Memorandumu i dodaje da proces pristupanja daje snažan podstrek okončanju političkih i ekonomskih reformi u zemlji.

U Memorandumu se podseća na hronologiju evropskih integracija Srbije, posle 5. oktobra 2000. do danas, i naglašava da najbolju potvrdu evropskog usmerenja zemlje predstavljaju rezultati izbora, kojih je na različitim nivoima, nakon demokratskih promena, bilo ukupno 17. Na svakim od njih, partije koje su se zalagale za evropsku budućnost Srbije dobijale su većinu, a najubedljivija pobeda desila se 2008, kada su održani najpre predsednički, zatim i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Počevši od ubedljive pobede predsednika Borisa Tadića na izborima u januaru 2008, na svim nivoima su značajnu prevagu odnele partije i kandidati koji su zagovarali nastavak evropske integracije Srbije, naglašava se u Memorandumu.

 

Tekst srpskog zahteva

„U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji, imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU. Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU“, ističe se u kandidaturi Srbije, dostavljenoj švedskom premijeru Rajnfeltu, koju su potpisali predsednik Tadić i premijer Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari