Ivanji: SNS i u ovakvim uslovima nije uspeo da dobije Beograd - manje je zlo izaći na izbore 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Manje je zlo da opozicija ipak izađe na izbore, pogotovo što bi u glavnom gradu ipak mogla bi ima šanse za pobedu, izjavio je za N1 urednik portala nedeljnika „Vreme“ Andrej Ivanji.

Koalicija Srbija protiv nasilja danas je poslala svoje predloge predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić u vezi sa preporukama ODIHR-a u kojima su, između ostalog, zatražili se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila.

Ivanji je u emisji N1 Studio Live rekao kako ne veruje da je moguće da se sada zaustavi „partijska mašinerija“ SNS-a koja je već pokrenuta za beogradske izbore, raspisane za 2. jun.

„Nekako mi se čini da vlast šalje poruku da se ovi pregovori o nekim drugim, nekim narednim izborima (…) Mi imamo ovu vlast već 12 godina i njen karakter je dosta jasan svima, a trebalo bi pogotovo da bude svim akterima na političkoj sceni. Znači, da li neko realno očekuje da će se odreći prednosti koju imaju, da će sada obustaviti celu tu mašineriju koja je već počela da se zahuktava, već se dele probiotici po Novom Beogradu, raznorazni paketići, blokčići i tako dalje…“, podsetio je.

Kazao je i da bi vlast, prihvatanjem zahteva opozicije, priznala da je krala i manipulisala na izborima, i da ništa ne valja i nije u redu.

Bojkot bi, prema njegovim rečima, morao da podrazumeva jednu širu akciju.

„Ako se odlučuje za bojkot, onda moraju da izađu iz Skupštine Srbije poslanici, onda mora da se pokuša da se napravi veliki protest i onda mora da se nekako mobilizuje celo društvo, svi koji su protiv, znači zaista da taj bojkot beogradskih izbora prati celi niz veoma komplikovanih, veoma riskantnih akcija“, predočio je Ivanji.

Pred opozicijom je stoga, kako je ocenio, izbor izmešu dva loša poteza – jedan je bojkot, a drugi izlazak na izbore pod ovakvim ili sličnim uslovima.

„Ja sam sklon tome da kažem manje je zlo da se ipak izađe na izbore, pogotovo što u Beogradu – ja sad ne umem da procenim kakve situacije u Nišu, ili u Novom Sadu, ili u Zrenjaninu, ali ono što čujem je da bi i tu opozicija ipak mogla da ima šanse“, naveo je.

Podsetio je i da na izborima 17. decembra, uz sve moguće prevarne radnje, od kojih su neke i dokazane, partije na vlasti nisu uspele da osvoje većinu i formiraju vlast u Beogradu.

„Znači, može se dobiti, i sad naravno dolazi onaj argument – pa nije Beograd Srbija. Ne, ali predpostavka je da kada bi ova koalicija izgubila Beograd, da bi to bio početak kraja te apsolutne vladavine u Srbiji“, uveren je Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari