SNS želi Jankovića jer nema dobrog kandidata u svojim redovima? 1Foto:Beta/ Ministartsvo spoljnih poslova

Vest da bi kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda, na predstojećim redovnim aprilskim izborima, mogao da bude dugogodišnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, posledica je toga što SNS u svojim redovima nema dovoljno dobrog kandidata, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja u koje su sagovornici Danasa imali uvid.

Izvori Danasa sa političke scene nezvanično komentarišu spekulacije koje veće nekoliko dana kruže domaćim medijima o navodnoj ponudi SNS Jankoviću da iz Ljubljane dođe na čelo Beograda.

Pojedini beogradski mediji pišu da je Vučić još pre nekoliko meseci razgovarao sa Jankovićem koji navodno nije ni prihvatio ni odbio ponudu već je zatražio rok do kraja januara da razmisli i donese odluku. U međuvremenu, Zoran Janković, koji je gradonačelnik Ljubljane od 2006. godine i u tamošnjoj ali i ovdašnjoj javnosti ocenjen kao veoma uspešan na toj poziciji, odgovorio je na ove navode za N1 Slovenia, ali ne sasvim precizno.

Janković je, naime, rekao „za početak ja o tome nisam razgovarao sa predsednikom Vučićem“, kao i da on lično još uvek nije odlučio da li će se ponovo kandidovati za gradonačelnika Ljubljane ali da je svestan da se dobro kotira u istraživanjima među Beograđanima.

„Ipak je velika čast i čini me ponosnim da sam tako popularan u Srbiji. Istraživanja pokazuju da bih, ako bih bio njegov kandidat, dobio više glasova u Skupštini Beograda nego ovde na neposrednim izborima. Drago mi je što me zove veliki broj Beograđana i to je velika čast. Ali nisam o tome pričao sa gospodinom Vučićem“, naveo je Janković.

On je podsetio i da se gradonačelnik Beograda ne bira na neposrednim izborima, kao što je to slučaj u Sloveniji, već se na beogradskim izborima glasa za odbornike koji kasnije u Skupštini Beograda biraju gradonačelnika.

Prema saznanjima Danasa, ovo je upravo jedan od glavnih kamena spoticanja u dogovoru SNS sa Jankovićem.

„Janković nije spreman da rizikuje da ostane bez mesta gradonačelnika Ljubljane, na kome ima siguran prolaz za još jedan mandat, da bi ušao u kampanju u Srbiji u kojoj izbori ne zavise samo od njegovog ličnog rejtinga već i od cele stranke. Posebno zato što u slučaju da SNS ne osvoji većinu u Beogradu, Janković ostaje bez ičega“, smatra naš sagovornik.

A vladajuća Srpska napredna stranka je „u problemu“ ukoliko ostane bez Jankovića, jer drugih kandidata – nemaju, ocenjuju naši sagovornici koji tvrde da su imali uvid u istraživanja koja je SNS naručio za svoje funkcionere u Beogradu.

– Ukoliko Janković bude njihov kandidat, biće jasno da je u pitanju čist marketing. To bi bio dokaz da SNS nema kvalitetnog kandidata iz svojih redova, iako ima 700.000 članova.

– U sondažama na nivou grada koje SNS redovno radi, njihovi gradski funkcioneri veoma loše stoje. Pre svega Vesić, ali i Ana Brnabić i Siniša Mali. Najmanje negativnih poena od prethodno pobrojanih ima gradonačelnik Zoran Radojičić ali on se ne uzima ozbiljno u razmatranje za kandidata od strane predsednika SNS. Zbog toga SNS pokušava da nađe pogodnu i nekompromitovanu ličnost za Beograd, koju očito nema u redovima svog gradskog odbora – navode naši izvori.

Iz kabineta Zorana Jankovića do roka za objavu ovog teksta nisu odgovorili na upite da Janković dodatno razjasni navode o mogućnostima za njegovu kandidaturu u Beogradu.

Zoran Janković se u maju prošle godine sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, kada je bilo reči o intenzivnijoj saradnji Beograda i Ljubljane.

Šapić za predsednika?

Uz medijske navode o Zoranu Jankoviću kao kandidatu SNS za prvog čoveka Beograda, pojavila se i informacija da će predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, ponuditi Aleksandru Šapiću, od skoro visokom funkcioneru SNS, mesto predsednika te stranke. Kao glavni motiv Vučića za ovakav potez navodi se da predsednik Srbije želi da osvoji drugi mandat na toj funkciji ali i da u drugom mandatu obavlja svoju funkciju u skladu sa Ustavom koji ne dozvoljava spajanje ove dve funkcije, što se Vučiću do sada često zameralo. Ipak, u političkim krugovima provejavaju i spekulacije da bi Vučić zapravo Šapiću mogao da ponudi kandidaturu za predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari